latinica  ћирилица
20/03/2018 |  16:36 | Аутор: СРНА

"Ирска се може ослонити на Берлин"

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да се Ирска може ослонити на Њемачку у преговорима о "Брегзиту", с обзиром на то да ЕУ и Велика Британија желе да задрже отворену границу, пренијели су њемачки медији.
Ангела Меркел (Фото:twitter) -
Ангела Меркел (Фото:twitter)

Она се састала са ирским премијером Леом Варадкаром у Берлину дан након што су преговарачи ЕУ и Велике Британије саопштили да нема значајнијег напретка по питању ирске границе, упркос изјавама о напретку када се ради о споразуму о транзицији.

"Рјешење се мора пронаћи. Њемачка у потпуности подржава став Ирске", изјавила је Меркелова.

Велика Британија има нешто више од годину дана да напусти ЕУ, а као једно од најтежих питања показало се проналажење рјешења за задржавање границе између Републике Ирске и Сјеверне Ирске отвореном.

Варадкар је нагласио да се мора спровести рјешење по којем Сјеверна Ирска остаје дио царинске уније ЕУ, док исто мора спровести и остатак Велике Британије док се не постигне споразум о функционалном алтернативном рјешењу, пренио је АП.

Он је позвао британску Владу да пружи детаљније писмене приједлоге који би могли бити законски обавезујући.

Варадкар сматра да, уколико Лондон предложи нешто веома слично царинској унији, онда ће се тиме ријешити велики број проблема везаних за ирску границу.

"Међутим, уколико буде нешто доста слабије од тога, онда неће ријешити проблеме", напоменуо је ирски премијер.

Извор: СРНА