latinica  ћирилица
20/03/2018 |  13:04 ⇒ 13:05 | Аутор: Независне

Ниске температуре задају главобољу пчеларима

Ниске температуре засад нису нанијеле већу штету пчеларима чије пчеле имају довољно хране, али уколико би се ниске температуре наставиле то би се могло одразити на бројност пчела у кошницама, упозоравају пчелари.
Пчеле - Фото: РТРС
ПчелеФото: РТРС

Како су рекли пчелари, овакво вријеме успорило је пчеле, а хладноћа може утицати на мање полагање и развој легла, али је најбитније да имају храну и повољну температуру те да се хладно вријеме не задржи дуго.

"Хладни дани могу да утичу на легло и да код пчелињих заједница дође до угинућа легла. Ако буде хладноћа - биће ту још страдања. Будући да најављују кишу и снијег, то вријеме не погодује пчелињим заједницама па се бојимо да би, као и прошле године, 60 одсто пчела угинуло", кажу за Независне из пчеларског удружења "Багрем" из Зворника.

Пчелари кажу да је сада најбитније да пчеле имају хране, те да не излазе док вањске температуре не достигну 13-15 степени.

"Ако су скоро излазиле као моје, онда им хладноћа не смета пуно јер оне могу и до два мјесеца издржати да не изађу ако су већ излазиле. Код нас су процвјетали ива и каћун па су носиле полен. Ако имају довољно хране те ако се колико-толико утопле и не узнемиравају, неће им пуно сметати хладноћа", кажу из једног дервентског удружења.

Истичу да би се могло продужити цвјетање багрема, а кад год је цвјетао послије 15. маја добро је медио.

У Удружењу "Теслић" напомињу да је битно да ниска температура не потраје дуго, јер ако се продужи хладно вријеме то би утицало на пчеле с обзиром на то да ће тако стати с леглом, мада засад нема посебних проблема.

"На саму количину меда утичу медоносне биљке, а ово може утицати само на бројност, да буде мање полагање. Ипак, долази нам љепше вријеме па се надамо да неће бити проблема", кажу из овог удружења.