latinica  ћирилица
20/03/2018 |  12:08 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Добој: Служен парастос за Споменка Гостића

У порти Храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју данас је служен парастос за најмлађег борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, који је погинуо на данашњи дан прије 25 године.
Добој: Служен парастос за Споменка Гостића - Фото: СРНА
Добој: Служен парастос за Споменка ГостићаФото: СРНА

Свијеће код бисте Гостићу у порти овог храма прислужили су некадашњи саборци и мјештани, познаници и поштоваоци најмлађег борца ВРС.

Свештеник Душко Недић рекао је да Гостићева жртва не смије бити заборављена.

- Самим тим што је свој живот уткао у темеље Републике Српске, задужио нас је да га се сјећамо и молимо за покој његове душе - навео је Недић током обраћања присутнима.

Он је додао да је парастос данас служен и за све оне који су животе положили бранећи вјеру и отаџбину.

Недић је најавио да ће у суботу, 24. марта, испред Споменкове бисте бити читани награђени радови литерарног конкурса за ученике основних и средњих школа, којег је поводом Дана борца - Сретења, расписала Борачка организација општине Шамац.

Исти дан биће служен парастос жртвама НАТО агресије на Србију 1999. године.

Одборник у Скупштини града Добој Данијел Јошић најавио је да ће бити покренута иницијатива да се једна од градских улица назове по Споменку Гостићу.

Споменко Гостић, петнаестогодишњак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац ВРС, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Сахрањен је на мјесном гробљу Горњи Улишњак гдје почивају његова мајка и бака. Горњи Улишњак, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

Мурал са ликом Споменка Гостића краси добојску Улицу војводе Степе Степановића, а спомен-биста откривена је 2014. године у порти Храма Рођења Пресвете Богородице.

Спомен-плоча и табла са називом улице посвећене младом хероју Војске Републике Српске, постављена је у вишеградском насељу Гарча.