latinica  ћирилица
20/03/2018 |  10:35 | Аутор: РТРС

У Власеници пронађено оружје код члана групе повезане са тероризмом

Зворничка полиција саопштила је да је претресом куће и помоћних објеката у мјесту Берош код Власенице, које користи лице чији су иницијали С.З, пронађена пушка М-48 са оптичким нишаном, двије ловачке пушке, као и одређена количина муниције, а "Глас Српске" објавио је да је ријеч о Самиру Зекићу који се доводи у везу са Самиром Окићем хапшеним под оптужбом за тероризам.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

Полиција је након сазнања да се у објектима које користи С.З. налази одређена количина оружја и муниције, јуче извршила претрес и пронашла наведено оружје за које власник није имао потребна одобрења, саопштено је из Полицијеке управе Зворник.

Срни је у Полицијској управи Зворник речено да је С.З. приведен у полицијску станицу Власеница, гдје је саслушан и пуштен на слободу.

О овом догађају обавијештен је дежурни тужилац Окружног тужилаштва Источно Сарајево, а полиција наставља рад на комплетирању предмета, док против осумњиченог слиједе законом прописане мјере.

"Глас Српске" пише да се Самир Зекић доводи у везу са Самиром Окићем хапшеним 2015. године у акцији "Рубен" под оптужбом за тероризам.

Саговорник листа близак истрази каже да је полицијски претрес услиједио након дојаве информације из Окићеве групе, чији је члан и Зекић.

"Окић у јавности важи за хуманитарца, али је хапшен у полицијској акцији, покренутој након што је терориста Недрин Ибрић убио полицајца Драган Ђурића, а
ранио двојицу његових колега у терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла 2015. године", навео је извор листа.

Према његовим ријечима, Зекић се често састајао са Окићем, а полицајци су двије пушке пронашли у зиду и у поду, добро заштићене и умотане у непромочив материјал, док је једна била спремна за употребу.

Полиција Републике Српске је у акцији "Рубен" почетком маја 2015. године, осим Окића, ухапсила више десетина сопоба осумњичених да набављају оружје, минско-експлозивна средства и другу војну опрему да би извршили терористичке напада на институције Српске и њихове представнике.

"Глас Српске" писао је раније да је Самир Окић један од организатора одласка џихадиста на сиријско ратиште преко вехабијске заједнице у Бечу. Окић је у сталном контакту и са наводном хуманитарном организацијом "Инсан хак хуриет" из Турске чије је дјеловање забрањено у неколико земаља због повезаности са тероризмом.