latinica  ћирилица
20/03/2018 |  08:54 ⇒ 12:05 | Аутор: Блиц

Француска полиција привела Саркозија због малверзација у предсједничкој кампањи

Бивши француски предсједник Никола Саркози приведен је јутрос на саслушање у оквиру истраге нерегуларности у вези са финансирањем његове изборне кампање, рекао је званичник у француском правосуђу.
Ухапшен Никола Саркози, бивши француски предсједник -
Ухапшен Никола Саркози, бивши француски предсједник

Истрага се односи на наводно финанисирање Саркозијеве кампање 2007. године. Саркози може у притвору да проведе 48 часова, пише "Ле Монде". Случај против Саркозија је отворен 2012. године, али је истрага суспендована. 2017. године  јер је судија одлучио да истрага има довољно доказа да почне са кривичним поступком.

Муке Саркозија почеле су само мјесец дана од како је напустио Јелисејску палату 2012. године. Наиме, пошто га више није штитио имунитет предсједника, постао је доступан француским извршитељима који га сумњиче за финансијске малверзације и финансијска полиција убрзо му је закуцала на врата луксузне виле у Паризу, у потрази за доказима који би расвјетлили сумње да је Саркозијеву предсједничку кампању 2007. године нелагално финансирала богата насљедница козметичке куће "Ореал", Лилијен Бетанкур.

Бетанкур, једна од најбогатијих особа у Француској, већ је тада била осумњичена да је незаконито финансирала Саркозијеву странку. Све је изашло на видјело када се породични спор око имовине милијардерке проширио 2010. на вишеслојну истрагу и политичку аферу. Тада су се појавиле оптужбе да је Бетанкурова давала илегалан новац за финансирање Саркозијеве странке, што је Саркози оштро демантовао. Бетанкурова је наводно дала 50.000 евра у кешу 2007. благајнику Саркозијеве странке за предсједничку кампању, што је далеко изнад дозвољених 4.600 евра за појединачне донације.

Клер Тибо, која је била рачуновођа Бетанкурове, изнијела је оптужбе и да је на овај начин могло да буде достављено 150.000 евра, а под лупом су биле и двије ”коверте” од по 400.000 евра. Оптужница је још тада подигнута и то против једанаест лица, међу којима је био и Патрис Местр, који је управљао богатством Лилијан Бетанкур, и некадашњи благајник Саркозијеве кампање, касније министар, Ерик Верт.

Сумње у финансирање Саркозијеве кампање имају још једну верзију. Наиме, како је својевремено писао француски портал "Медијапар", Саркозијеву кампању је илегално финансирао убијени либијски вођа, Моамер Гадафи.

Из документа које је лансирао француски портал 2012., наводно се видјело да је тадашњи режим у Либији дао милионе евра за Саркозијеву кампању. Портал је објавио документ којим је Гадафи дао принципијелну сагласност за финансирање Саркозијеве кампање 2007. године у износу од 50 милиона евра. Саркози је тужио "Медијапар" због фалсификата, али је директор ове куће одмах узвратио контратужбом. У марту 2011. Гадафијев син Саиф ал Ислам је у једном интервјуу затражио да Саркози "врати новац који је прихватио од Либије да би финансирао своју изборну кампању".

Саркози је био предсједник Француске од 2007. до 2012. године.