latinica  ћирилица
20/03/2018 |  07:25 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Сава у сталном порасту (ФОТО/ВИДЕО)

Ниво водостаја ријеке Саве, на подручју општина Градишка, Србац и Козарска Дубица, у сталном је порасту.

На подручју општине Србац ниво водостаја ријеке Саве у 12.00 часова износио је 987 центиметара, што је за 47 центиметара виши водостај од ванредних мјера одбране од поплава.

Србац-поплаве (Фото: РТРС)

Начелник општине Србац Млађен Драгосављевић рекао је за наш радио да је ситуација сложена, али под контролом. У насељу Кобаш дошло је до заплављивања неколико кућа, а у Бајинцима вода пријети да поплави поједина домаћинства. Ситуација на врбаско-савском насипу је под контролом.

Србац-поплаве (Фото: РТРС)

У Градишци је водостај Саве током ноћи и даље константно биљежио раст, и према посљедњим мјерењима износио је 871 центиметар. Слободан Кнежевић, из општинске Цивилне заштите, каже да није било нових излијевања, те да су екипе на терену и пружају помоћ угроженом становништву у 40 домаћинстава која су заплављена у небрањеном дијелу ријеке Саве.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да за сада савски насип и Градски кеј нису угрожени, али да проблем може представљати водени талас који се током дана очекује да стигне из Јасеновца.

Градишка (Фото: РТРС)

Све црпне станице су у функцији, а екипе Цивилне заштите су на терену и пружају помоћ угроженом становништву у 40 домаћинстава која су заплављена у небрањеном дијелу ријеке Саве.

Због високог водостаја и премашене коте ванредне одбране од поплава на ријеци Сави на подручју општина Градишка и Србац, Капетанија пристаништа Брчко забранила је пловидбу за све учеснике, осим за пловила ангажована на спасавању.

На подручју Козарске Дубице ситуација је данас доста повољнија. Екипе су ноћас успјеле да санирају дио пробијеног насипа на ријеци Моштаница на ушћу са Уном. Урађен је потпорни зид који штити насип од даљег пуцања.

Козарска Дубица: Завршен насип (Фото: РТРС)

Начелник општине Раденко Рељић донио је одлуку о престанку ванредне ситуације на подручју Костајнице, јер више нема опасности за становништво и имовину од поплава, бујица и клизишта.

На данашњем састанку општинског Штаба за ванредне ситуације образложено је да је ванредна ситуација проглашена јуче због одроњавања дијела насипа на ушћу Моштанице у Уну у приградском насељу Јошик, када је пријетило изливање воде и угрожавање градског и приградског подручја.

Козарска Дубица: Завршен насип (Фото: РТРС)

У Костајници су и даље на снази даље редовне мјере заштите од поплава.

Због изливања ријеке, у прекиду је саобраћај на магистралном путу Козарска Дубица-Градишка.

Хидролошка ситуација на подручју Козарске Дубице се нормализује, а због тенденције раста ријеке Саве, савски насип обишли су чланови општинског Штаба за ванредне ситуације.

У Приједору су и даље на снази редовне мјере одбране од поплава. Појавила су се четири клизишта, а у једном броју насеља постоји проблем подземних вода. Због изливања Сане, обустављен је саобраћај на путу Урије-Шућа. 

У Новом Граду нивои ријека опадају, активно је 12 клизишта, углавном, на путним правцима. Јутрос је измјерен водостај Сане од 464 центиметра који је мањи за 46 центиметра у односу на јуче ујутро.

Због изливања Сане за саобраћај је затворен пут Урије-Шућа и Благај-Витасовци и Благај-Радомировац, а због одрона је у прекиду саобраћај не регионалном путу Нови Град-Каран.

На подручју Костајнице су се, усљед обилних падавина, покренула три нова клизишта, док је водостај ријеке Уне у опадању.

Костајница- Клизиште у Улици Михајла Пупина (Фото: РТРС)

Водостаји Уне, Тавије и Стригове су у опадању. На подручју Костајнице и даље су на снази редовне мјере одбране од поплава.

За подручје Семберије данас је проглашена редовна одбрана од поплава. Због пораста водостаја, Сава се излила у приобалним небрањеним подручјима и у Мјесној заједници Нови заплављено је око 300 хектара пољопривредног и земљишта под шумом, саопштено је из градске Цивилне заштите.

Због падавина и повећаних дотока водостај Требишњице је у порасту. Јутрос је проток кроз град око 300 кубних метара у секунди, па се вода дијелом излила на приобалне путеве у насељима Растоци и Рупе. 

Требишњица (Фото: РТРС)

Из Цивилне заштите кажу да за сада нема већих проблема, али да се ситуација стално прати. Током дана проток би требало да буде смањен, најављују из Хидроелектрана на Требишњици.

Ситуација на поплављеним подручјима у сусједној Хрватској је алармантна, а код Јасеновца, ријека Сава достигла је до сада највиши ниво, чак 928 центиметара, чиме је оборен још један рекорд, а на снази су и даље ванредне мјере одбране од поплава, јављају хрватски медији.

Хрватски метеоролози прогнозирају да се врхунац воденог таласа тек очекује средином ове седмице, када би Сава, према процјенама, могла расти још 20 до 30 центиметара.