latinica  ћирилица
19/03/2018 |  18:21 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Умјесто новинара "Њузвика", анализу писали бошњачки политичари (ВИДЕО)

Федерални медији ових дана преносе текст "Њјузвика" у којем је предсједник Русије Владимир Путин оптужен да, наводно, уз подршку предсједника Српске Милорада Додика, оснива паравојне јединице како би дестабилизовао Југоисточну Европу.
Aнализу писали бошњачки политичари - Фото: РТРС
Aнализу писали бошњачки политичариФото: РТРС

Аутори иду толико далеко да процјењују како Додиково приближававање Москви може проузроковати оружани сукоб пред опште изборе. Уз недостатак доказа за тешке оптужбе, текст се истиче и прикривањем аутора текста.
Анализа би имала потпуно другачији домет да је речено да су је сачинили бошњачки политичари.

Текст су писали бошњачки политичари Реуф Бајровић и Емир Суљагић, познати по залагању за укидање Републике Српске. Њих двојица и Ричард Кример наведени су као аутори текста објављеног на страници америчког Института за међународну политику. У Њузвику, који преноси документ са наводним доказима да Москва у овом дијелу Европе жели видјети "Украјински сценарио", нема ни слова о Суљагићу и Бајровићу. Та имена, вјероватно да би створили привид објективности, прикривају и федерални медији који су преузели анализу.

Занимљиво, федерални медији су изоставили дио Бајровићеве и Суљагићеве анализе у којој упозоравају да Република Српска, како кажу, набавља руске противавионске ракете “игла”. Уз ову, лако провјерљиву неистину, прећутали су и радикалане приједлоге.

А, предлажу да НАТО, пред изборе, обучи Оружане снаге БиХ у Брчком и да Америка уведе санкције већини функционера Републике Српске. Представник Српске у Америци Обрад Кесић подсјећа да су сличне активности, у јануару, спроводили лобисти ненаклоњени Доналду Трампу.

- Да се каже да је његова спољна политика лоша. Рећи ће да Руси доминирају Балканом и да је једини начин да се то ријеши враћање агресивније спољне политике какву су проводиле администрације од Клинтона до Обаме - каже Кесић.

Стручњак за комуникације, професор Милован Милутиновић и овај текст посматра у контексту деценијама примјењиване шеме против Руса, Срба и осталих народа који се противе идеологији НАТО-а.

- Ради се о класичној пропагандно-психолошкој операцији какву изводе западне земље и чланице НАТО-а кад желе да сруше политичко-правни поредак неке земље и мијењају демократски изабране власти - напомиње Милутиновић.

Поједини федерални портали пишу да Реуф Бајровић, некадашњи страначки колега Златка Лагумџије и Жељка Комшића, лобистичку снагу црпи из утицаја супруге Иване.

Она, како наводе, пресудно утиче на расподјелу милионских донација Организације НЕД, која финансира невладин сектор у Југоисточној Европи.