latinica  ћирилица
19/03/2018 |  16:19 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Избор ректора Универзитета у Источном Сарајеву у четвртак

Избор ректора Универзитета у Источном Сарајеву биће одржан у четвртак, 22. марта, изјавила је данас у Источном Сарајеву предсједник Комисије за избор Сандра Ивановић.
Универзитет у Источном Сарајеву (Фото: palelive.com) -
Универзитет у Источном Сарајеву (Фото: palelive.com)

Према њеним ријечима, ова комисија је констатовала да су се пријавила два кандидата - садашњи вршилац дужности ректора Стево Пашалић и професор Медицинског факултета у Фочи Вељко Марић.

"Они су благовремено предали своје пријаве, са потпуном документацијом", рекла је новинарима Ивановићева, која обавља функцију проректора за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву.

Говорећи о будућим процесима на Универзитету, она је истакла да је важно да се наставе позитивни реформски процеси, да овај универзитет постане још бољи, да остане препознатљив, не само на регионалном, већ и на међународном плану.

Ивановићева је нагласила значај Универзитета за цијелу Републику Српску, а посебно за њен источни дио.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић негирао је писање појединих медија да се на овом факултету нередовно изводи настава, што, како је рекао, нарушава углед Факултета који је највећа високообразовна установа Универзитета у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, овај факултет је прије три мјесеца донио закључке о унапређењу наставног процеса.

"Филозофски факултет је можда од свих факултета најригорозније примијенио мјере за редовно одржавање наставног процеса. То се односи на дневнике радних активности које воде сви професори, а потписују их присутни студенти", истакао је Мастиловић.

Он је навео да на овом факултету није могуће помјерити наставу без одобрења продекана за наставу, те да професори и сарадници који су у радном односу морају наставу изводити на седмичном нивоу, а она се не може изводити дневно више од шест часова.

Према његовим ријечома, наставници хонорарци дужни су да мјесечне доласке ускладе са бројем предмета које предају, али они не могу да држе више од шест часова седмично.

Мастиловић је додао да се свим овим мјерама жели подићи квалитет наставе на Филозофском факултету на виши ниво, те нагласио да постоје мјере које се односе на испитне рокове.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић рекао је да ће крајем марта бити поднијет захтјев за реакредитацију Универзитета и 12 студијских програма.

"Задовољни смо правцима којима иде међународна сарадња и наука, јер смо завршили све стратешке документе Универзитета о они су основа његовог развоја", истакао је Бокоњић, те додао да ће све то побољшати положај Универзитета на појединим листама.

Према његовим ријечима, проблем на овом универзитету су докторске студије, односно начин њиховог функционисања.

"Постоји проблем због цијена, али и интереса кандидата за трећи циклус, који свуда опада, како у Републици Српској, тако у цијелој БиХ", појаснио је Бокоњић, те додао да се мора радити на промоцији трећег циклуса и њиховом прилагођавању.