latinica  ћирилица
19/03/2018 |  14:30 | Аутор: СРНА

Човић: Општи избори биће расписани у мају

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да у БиХ неће бити никаквих наметања рјешења са стране, било да је ријеч о измјенама Изборног закона или рационализацији организације БиХ, јер то, као и остала озбиљна питања мора бити резултат унутрашњег политичког договора и консензуса.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је поручио да БиХ мора сачувати мултинационални, мултиетнички и мултикултурални карактер.

Он је, током традициноналног дружења са новинарима у Сарајеву, рекао да је Предсједништво БиХ протеклих мјесеци интензивно радило иако, како је напоменуо, није учињено све што је требало.

Према Човићевим ријечима, одређени резултати постигнути су у вези са испуњавањем услова БиХ на њеном европском путу.

"Увјеравам вас да нема проширења ЕУ без БиХ. Не могу ни да замислим да наши сусједи Србија и Црна Гора буду примљени у чланство ЕУ без БиХ", навео је Човић, изражавајући увјерење да БиХ до 2025. године може постати чланица ЕУ.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а и ХНС-а БиХ, рекао је да се БиХ налази у времену уочи проглашења општих избора, и када су на сцени бројни споразуми, али и неспоразуми, посебно због ситуације у Федерацији БиХ, промјене власти у већини кантона итд.

Он сматра да ће општи избори у БиХ бити расписани у мају, до када би требало да буде завршен започети процес измјена Изборног закона чији је циљ обезбјеђење легитимности представљања конститутивних народа у власти на свим нивоима, посебно у Предсједништву БиХ и Дому народа ФБиХ.

"У том смислу апсолутни сам оптимиста и не очекујем никаве блокаде у том правцу", категоричан је хрватски члан Предсједништва БиХ.

Човић је додао да су за ХДЗ и њега лично прихватљиви сви модели измјена Изборног закона БиХ уколико се заснивају на легитимном избору чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дому народа.

Он је нагласио да ће ХДЗ након избора у октобру сигурно опет имати своје људе на кључним позицијама у власти и у институцијама БиХ и Републике Српске.

"ХДЗ не води политику уцјена", рекао је Човић поводом медијских спекулација на његов и на рачун странке коју води.

Он је подсјетио да је у БиХ усвојена стратегија спољне политике, те навео да очекује да нацрт закона о спољним пословима веома брзо буде упућен у парламентарну процедуру, да би се што прије кренуло у санацију веома лоше ситуације у ДКП мрежи БиХ у свијету.

Говорећи о положају Хрвата у БиХ, Човић је најавио да ће његов кабинет за три мјесеца организовати конференцију посвећену демогафској слици у БиХ, с акцентом на исељавање Хрвата у друге земље, те напоменуо да ће бити потребно на том плану мијењати и законодавство БиХ.