latinica  ћирилица
19/03/2018 |  07:27 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Сава у порасту у Српцу и Градишци; У Козарској Дубици ванредна ситуација (ФОТО/ВИДЕО)

Ријека Сава је у порасту, у Српцу и Градишци прешла је коту ванредне одбране од поплава. У Козарској Дубици проглашена ванредна ситуација.
Поплаве у Козарској Дубици (фото:rtv-kd.com) -
Поплаве у Козарској Дубици (фото:rtv-kd.com)

Усљед обилних падавина у посљедња 24 часа у сјеверним и западним дијеловима Републике Српске водостаји ријека су у порасту те се може очекивати њихов даљи раст, саопштено је уз Републичког хидрометоролошког завода.

У Козарској Дубици у Јошику дошло је до одрона дијела насипа уз ријеку Моштаницу на ушћу у Уну. Због опасности од пуцања насипа, начелник Козарске Дубице, Раденко Рељић, прогласио је ванредно стање у овој општини.

Истакао је да све надлежне службе хитно интервенишу како не би дошло до пуцања насипа, јер би у супротном дошло до излијевања Моштанице у град.

Козарска Дубица (Фото: РТРС)

Из дубичког Штаба за ванредне ситуације поручују грађанима да, за сада, нема мјеста паници а начелник ове опшптине апеловао је на све надлежне институције да хитно интервенишу са свим расположивим средствима на овом подручју.

Козарска Дубица (Фото: РТРС)

 У небрањеном дијелу општине више хиљада хектара ораница је под водом, као и нека домаћинства у Гају, Бајинцима и Кобашима.

Поплаве у Српцу (Фото: РТРС)

Директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед обишао је угрожена подручја у Српцу гдје је размотрена хидролошка ситуација, те активности у борби против набујале Саве, а са сарадницима ће посјетити и општину Градишка.

У Србац је упућена и Специјализована јединица Републичке управе цивилне заштите са пумпама великог капацитета.

Поплаве у Српцу (Фото: РТРС)

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да је у сталном контакту са Републичком управом цивилне заштите.

- Угрожена су мјеста Кобаси и Бајинци. Како водостај Саве расте очекујемо још поплављених домаћинстава - рекао је Драгосављевић.

Поплаве у Српцу (Фото: РТРС)

Ријека Сава се излила из корита у Броду и Шамцу, гдје је отежан и саобраћај.

Из Цивилне заштите Бијељина упозорили су становнике насеља поред Саве и Дрине да буду приправни због најављених падавина и пораста водостаја, те заштите материјална добра.

Сава се дјелимично излила у приобалним небрањеним подручјима, а тенденцију раста имају и рјечице Јања, Гњица и Лукавац, саопштено је из градског Одсјека Цивилне заштите.

Поплаве у Приједору (Фото: РТРС)

У Приједору је протекле ноћи дошло до пада водостаја ријеке Сане, који је у 12.00 часова износио 419 центиметара. У овом граду су и даље на стази мјере редовне одбране од поплава, а током дана засједаће Штаб за ванредне ситуације.

Поплаве у Приједору (Фото: РТРС)

Из градског Одсјека цивилне заштите наводе да се, а обзиром на значајно смањен интензитет падавина и пад температуре, очекује и даљи пад водостаја Сане и других водотока на подручју града.

- Још увијек је стотињак стамбених објеката под водом, а у прекиду је и саобраћајница Приједор-Бишћани - рекао је шеф Одсјека Душан Врањеш.

У Нишевићима код Приједора, набујала ријека Бистрица срушила је мост на локалном путу, због чега је одсјечено тридесетак домаћинстава. Мјештани страхују од даљих поплава.

Водостај Уне у Новом Граду је у 12.00 часова износио 478 центиметар, чиме је премашена кота редовне одбране од поплава за 28 центиметара.

У општини Костајница и даље су на снази редовне мјере одбране од поплава, а све службе су у приправности. Водостај ријеке Уне је у благом порасту, али нема заплављених домаћинстава.

Начелник општине, Драго Бундало, каже да проблем представљају клизишта.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је на подручју ове општине проглашена редовна одбрана од поплава, али да нема опасности од плављења стамбених објеката.

Тешка ситуација је и у Доњој Градини. Неколико гробних поља у Спомен-подручју већ је заплављено, а штета би могла да буде и већа, јер водостај Саве у Доњој Градини и даље расте.

Ванредна ситуација проглашена је у Јасеновцу, гдје је Сава достигла највиши водостај икада од 917 центиметара, те у Фаркешићу, гдје је Купа знатно порасла и достигла ниво од 956 центиметара. Досадашњи рекордни водостај Саве код Јасеновца измјерен је 1970. године и износио је 907 центиметара.

Сава расте и низводно од Јасеновца, а у мјестима све до Славонског Шамца на снази су редовне, или ванредне мјере одбране од поплава. Водостај Купе полако је почео да опада.

Због изливања ријеке Саве на магистралном путу Градишка-Козарска Дубица у мјесту Гашница, саобраћај је потпуно обустављен за путничка возила. Због изливања Сане саобраћај је обустављен на путним правцима Благај-Јапра-Волар у мјесту Витасовци и Благај-Радомировац те Урије-Шућа, у Улици Меше Селимовића и Тукови-Волар.