latinica  ћирилица
18/03/2018 |  10:46 ⇒ 20/03/2018 | 09:21 | Аутор: СРНА

Процурила скандалозна информација о безбједности у БиХ! (ВИДЕО)

Министарство безбједности БиХ означило је као безбједносну пријетњу по БиХ Равногорски покрет, војводу Славка Алексића, руски Мото-клуб "Ноћни вукови", удружења "РС - Част отаџбине" из Београда, "Ветеране Републике Српске", као и радикалне селефисте, пише портал Index.ba.
Министарство безбједности БиХ -
Министарство безбједности БиХ

У информацији Министарства безбједности БиХ, која је сачињена на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција налазе се и имена појединаца који представљају пријетњу по безбједности.

Међу њима су и Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић, Мирослав Лазански, Душко Вукотић, вођа руског мото-клуба "Ноћни вукови" Александар Залдастанов звани Хирург, и вођа огранка ове организације у Србији Саша Савић. Залдастанову и Савићу је забрањен улазак у БиХ, наводи Index.ba.

Према наводима овог портала, појединци који су безбједносна пријетња су и Предраг Богићевић, Мирко Велимировић звани Пајо, Александар Синђелић и Андрија Мандић.

Информација о организацијама, формацијама и појединцима који представљају безбједносну пријетњу по БиХ достављена је Заједничкој комисији за одбрану и безбједности БиХ, на њихов захтјев од прије мјесец и по.

У информацији Министарства безбједности налази се и Руско удружење ветерана "Наследници побједе за Балкан" и Ветерани Републике Српске, а на попису су и браћа Нермин и Армин Ћулум из Санског моста, који је на челу Спортског клуба "УТ". Двојица браће на челу су и бајкерске организације "Јунајтед Трибјунс".

Полицијско-обавјештајне агенције у БиХ означиле су и Удружење грађана "Аскери" као безбједносну пријетњу.

Портал Index.ba наводи да је за ово удружење наведено да немају обиљежја војне обуке нити формације, а да се у везу са њим доводе Берин Балијагић, Насер Орић, Армин Балтић, Енвер Хебибовић тренер Салке Зилџића, Нермин Ћуприја, те да "Аскери" сарађују са удружењима "Понос" из Грачанице, "Свјетло" из Маглаја и са Сафетом Кудузовићем.

На списку је и Аир Софт клуб из Цазина "Црна муња", за који је наведено да имају војну и полицијску обуку.

Безбједносна пријетња по БиХ је, према Министарству безбједности, и Удружење "Зелене беретке". Као примјер зашто представљају опасност наведено је њихово саопштење од 7. децембра 2017. године, у којем су поручили члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговућу да "100.000 војника стоји иза њега".

Опасност по безбједност у БиХ представља и сајбер–криминал и ширење говора мржње.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић потврдио је раније да постоји тајни, повјерљиви документ о којем не би могао да излази у јавност.

"Али, могао бих рећи да смо обрадили цијелу ту проблематику, да постоје одређена сазнања и информације о постојању, да кажем, радикализованих група које у одређеним сегментима заговарају и неку врсту насиља. У тој информацији смо све скупа довољно образложили да надлежна комисија и парламент о томе може компетентно расправљати", рекао је Мектић за Алтернативну телевизију.