latinica  ћирилица
17/03/2018 |  16:44 ⇒ 18/03/2018 | 00:06 | Аутор: РТРС

Четрнаест година од мартовског погрома над Србима на Космету (ВИДЕО)

Навршено је 14 година од мартовског погрома над Србима на Косову. Парастосом, полагањем цвијећа на спомен обиљежја и академијом у Грачаници одата је пошта жртвама дводневног насиља које је названо највећом срамотом модерне Европе.
Погром Срба на Космету -
Погром Срба на Космету

Четири хиљаде протјераних, хиљаду повријеђених, најмање 19 убијених, 800 српских кућа уништених до темеља, укључујући 35 запаљених цркава и манастира – све је то резултат дводневног насиља на Косову и Метохији, марта 2004. године. 

14 година послије, за злочин, у којем је, према процјенама УНМИК-а учествовало 60 хиљада Албанаца, које није могло да заустави ни 19 хиљада припадника КФОР-а, нема одговорних. 

"Мартовско страдање 2004. године и бројни напади и злочини почињени над нашим народом у последњих 20 година међународно гарантованог мира само нас чине још више решеним да се никада не одричемо оног што је наше било и остаће", рекао је епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије.

Повод за погром било је тумачење несреће у којој су страдала два албанска дјечака. Албански борци за заштиту људских права и слобода и кључни медији за трагедију су оптужили Србе. На свом врхунцу талас насиља захватио је 33 мјеста на Космету. Етнички је очишћено шест градова и десет села. 

"Њихове жртве, као и жртве свих осталих невино страдалих од албанских злочиначких руку нас обавезују да и данас поручимо да Србија, која је постала и војно и економски оснажена и која је лидер у региону више никада неће дозволити да се понови 17. март", истакао је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Не смијемо нестати, иако би неки жељели да нас овдје заправо данас нема. Ми поручујемо данас са обиљежавања страдања српског народа да са простора Косова и Метохије не одлазимо, остајемо, чврсти и јаки", нагласио је предсједник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

Министар одбране Србије Александар Вулин говорећи о погрому истакао је да је на Космету међународно право умрло и позвао је међународну заједницу да призна свој велики неуспјех. Прије 14 година, каже, насиљем на Косову настојали су се избрисати трагови постојања једног народа. На 14. годишњицу мартовског погрома, Српска коалиција у Црној Гори позвала је државне органе те земље да повуку одлуку о признању независности Косова коју су назвали актом непријатељства према држави Србији.