latinica  ћирилица
16/03/2018 |  22:10 | Аутор: РТРС

Путин: Русија до 2014. међу пет најразвијених економија у свијету

Русија у периоду до 2024. године треба да уђе у ред пет најразвијенијих економија свијета, навео је предсједник Русије, Владимир Путин, у препорукама након обраћања Федералној скупштини Руске Федерације које су објављене на сајту Кремља.

Путин је потврдио препоруке након обраћања Федералној скупштини. Ријеч је о указу којим су утврђени национални циљеви развоја Русије до 2024. године. Међу тим циљевима су, како је наведено, продужавање животног вијека Руса, раст њихових прихода, као и смањење нивоа сиромаштва у земљи.

Као циљеви су наведени и побољшање услова живота и заштита природног окружења, као и подршка предузетништву.

Прва ставка односи се на повец́ање бројности становништва. То није само повећање наталитета, него и продужење животног вијека: до 78 година 2024, а до 80 година до 2030. Основе за то су медицина према свјетским стандардима, стабилан раст прихода Руса, солидне пензије и за 50 одсто смањење броја оних који су испод границе сиромаштва. До средине јула Влада треба да утврди усавршени, односно ефикаснији систем социјалне помоћи..

"Управо је повећање економског потенцијала земље, сваког региона, главни извор додатних ресурса. За то нам је нужна економија с темпом раста изнад свјетског. То није лак задатак. Али то није пуста жеља, него базични услов за продор у рјешавању социјалних, инфраструктурних, одбрамбених и других задатака", навео је Владимир Путин.

Међу Путиновим препорукама јесте и подршка младим талентима, која је, према његовим речима, стратешки циљ. Међу препорукама су и смањивање пореских оптерећења, као и сузбијање сиве економије, а један од начина да се то оствари јесте омогућавање правног статуса лоцома који се баве пословима код куће.

Извор: Спутњик