latinica  ћирилица
16/03/2018 |  20:04 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Не чините ово након оброка, то су јако нездраве навике

Здрава прехрана кључ је здравог живота, али само онда када је прате и здраве навике.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Људи често имају нездраве навике којим несвјесно нарушавају своје здравље чак и ако се хране искључиво здраво.

Немојте стога више гријешити ако сте након оброка навикли  да радите ово:

1. Појести воће

Ако је воће дио оброка, тад ће вам његови угљикохидрати, влакна, витамини и ензими добро доћи,. Али ако пожелите да га једете на пун стомак, ситуација неће бити толико позитивна. Што се воћа тиче, оно је заиста добродошло на менију, али онда кад сте гладни, а не онда кад сте сити, јер ће организам пуно теже пробавити воће и његове шећере на пун стомак.

2. Попити чај

Чај, односно танини из чаја, ометају апсорпцију жељеза у организму чиме спречавају његову максималну искористивост те могу утјецати на пад разине тог важног минерала. Унаточ здравој прехрани, ова лоша навика може вас коштати лагане анемије чији су симптоми умор, слабост, вртоглавице, лошија циркулација.

3. Попити сок, посебно газирани

Иако многи мисле да ће им мало мјехурића растеретити желудац након обилног јела - чињеница је да ће вам текућина разблажити желучане сокове и самим тим успорити пробаву. Стручњаци заправо кажу да је након јела најбоље причекати с конзумирањем било какве текућине.

4. Запалити цигарету

Пушење никако не можемо сврстати у здраву навику, а поготово не онај гушт кад пушачи запале одмах након јела. Тај осјећај олакшања заправо чини велику штету цијелом организму, а посебно пробави, јер цигарета одузима важну количину кисеоника који је тијелу потребан да би правилно пробавили храну, а тијело тада апсорбујепуно више канцерогених твари из дима цигарете.

5. Истуширати се

Ако вам се жури па након оброка планирате брзи туш прије изласка, размислите мало о тој погрешци. Наиме, док се туширамо у топлој води температура тијела ће мало нарасти па ће наш организам добијати сигнале да мало више крви шаље према кожи, а не према желуцу којем је квалитетан доток крви потребан за бољу пробаву.

6. Отићи спавати

Ако још не знате зашто није добро умирити свој организам након јела, сјетите се само да некој храни ипак треба мало више активности и времена да се разгради, а спавањем ћете само још више успорити тај процес. И лако је могуће да ћете се пробудити са жгаравицом.

Извор: Индекс