latinica  ћирилица
16/03/2018 |  18:53 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Има ли опасности од ширења епидемије морбила? (ВИДЕО)

Нема нових случајева обољелих од морбила у Источном Сарајеву, али су епидемиолошке мјере и даље на снази, јер у контакту са обољелим биле су особе које нису вакцинисане. Из Института за јавно здравство Републике Српске упозоравају да се вирус шири онда када болест није клинички видљива, те апелују на родитеље да не насједају на неистине о штетним посљедицама вакцина и поштују календар вакцинација.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

Од четири особе којима је потврђена дијагноза морбила, на болничком лијечењу задржана је једна пацијенткиња, јер припада ризичној групи непотпуно вакцинисаних током деведесетих година прошлог вијека.

- С обзиром да није дошло до компликација, а то су најчешће упале плућа и мождане овојнице, пацјенти су пуштени кући након неколико дана праћења - каже др Жанка Ерановић, инфектолог Болнице у Источном Сарајеву.

У срединама у којима постоји значајан број невакцинисане или непотпуно вакцинисане популације, ризик од избијања епидемије веома је висок, упозоравају из Института за јавно здравство Републике Српске.

- Епидемија се пријављује након два или више повезаних обољења. Морбили, оспице или мале богиње су веома заразно вирусно обољење из групе осипних грозница које углавном погађа дјецу, тако да једно обољело дјете може заразити петнаесторо и више, осјетљиве, невакцинисане дјеце - истиче Милка Мрђа, портпарол Института.

Стога су и у образовним установама у Источном Сарајеву предузете мјере по препорукама Института, тим прије што је међу обољелим и васпитачица из једне од предшколских установа.

Ипак, мјеста за панику нема, тим прије што се број обољелих у Источном Сарајеву не повећава, а ни дјечије заразне болести за љекаре нису баук. Обољења код одраслих носе већи ризик. Стога љекари имају једноставан савјет родитељима- да не насједају на пропаганду о штетности вакцина прикупљену из непоузданих извора на интернету и осигурају здравље свом потомству.