latinica  ћирилица
16/03/2018 |  16:40 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Требиње: Пољопривредници задовољни Аграрним фондом (ВИДЕО)

Слика требињског аграра знатно је другачија и богатија од прошле године када је основан Аграрни фонд. Сумирани су резултати рада. Пољопривредници су више него задовољни. Оснивач Град Требиње најављује већу финансијску подршку.
Требиње-пластеничка производња - Фото: РТРС
Требиње-пластеничка производњаФото: РТРС

Огњен Шкеро из Придвораца код Требиња са супругом егзистенцију обезбјеђује бавећи се пољопривредом. Други посао немају. Пластеничку производњу покренуо је захваљујући, између осталог, Аграрном фонду, који је за ову породицу издвојио 2.000 КМ бесповратних средстава.

- Озбиљно сам схватио пројекат, Фонд је одобрио новац и почели смо са пластеничком производњом - каже Огњен Шкеро.

Аграрни фонд помогао је и породици Тање Васковић из мјеста Ластва код Требиња. Захваљујући средствима Фонда унаприједили су производњу сира. Иначе, ова породица живи од пољопривреде и сточарства.

- Аграрни фонд нам је пружио могућност да изградимо објекат и свесрдно подржавамо идеју помоћи пољопривредницима. Сир продајемо у Херецговачкој кући, исплата је редовна и задовољни смо - каже Васковићева.

Фонд је током прве године постојања реализовао шест програма, у оквиру којих је укључено 600 коопераната и уложено око 500.000 КМ. За ових 365 дана отворена је Херцеговачка кућа у оквиру које се продају производи из цијеле источне Херцеговине.

Купљене су три хладњаче а земља је, заинтересованим пољопривредницима, обрађивана бесплатно. Између осталог, пружена је помоћ удружењу корисника водака, као и произвођачима у опремању пољопривредних газдинстава.

- Ово је сигурно једна од послијератних година у којој је највише новца уложено у пољопривредну производњу. Такође, биљежимо повећање регистрованих пољопривредних газдинстава за 20 одсто. Људе полако уводимо у систем и надамо се да ће бити много више инвестиција у пољопривреду - каже Веселин Дутина, директор Фонда.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истиче да је Град препознао значај оснивања Аграрног фонда.

Од ове године, први пут након рата, кренуће откуп поврћа од малих пољопривредних произвођача. Производи ће се пласирати у требињске хотеле и ресторане, а наћи ће се и на полицама требињских маркета.