latinica  ћирилица
15/03/2018 |  19:02 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Међународни дан потрошача- најчешће жалбе на комуналне услуге (ВИДЕО)

Петнаести март је Међународни дан потрошача. Ове године посвећен је равноправности на глобалном дигиталном тржишту. Говори се о забрани географског блокирања купаца и правима потрошача у интернет куповини.
Рачуни за струју - Фото: РТРС
Рачуни за струјуФото: РТРС

Код нас се потрошачи и даље најчешће жале на комуналне услуге, а о правима на дигиталном тржишту знају тек ријетки.

Кршења Закона о заштити потрошача има у свим областима. Грађани се жале на неправилности у трговини, банкарском и услужном сектору. 

Анкетирани кажу да оно што је написано на кутији или производу није и у стварности, јер се догађају одступања од написаног, а има и оштећења.

Потрошачи су примједбовали и на цијене у продавницама, јер се догађа да оно што се истиче да је 50 одсто јефтиније су у ствари старе цијене и служе само да привуку купце.

Најбројније су жалбе на кршење права у области комуналних услуга. 

Недељка Илић, Удружење грађана "Оаза" Требиње, истиче да је ријеч о комуналним услугама, тј. одвозу смећа и наплати воде, та да потрошачи желе да се уграде бројила и да плате онолико колико су стварно потрошили.

Муриса Марић, Удружење грађана "Дон" Приједор, подсјећа да су застаре дуговања проузроковале да је са прошле на ову годину пренесено комуналних предмета у вриједности од два милиона марака који чекају судски епилог.

Право на информацију основно је право потрошача, а најчешће се не поштује. Да ли ће купац писати жалбу зависи од вриједности производа и штете која је направљена. 

- Ако неко буде закинут за неку марку, тешко да ће спровести цијелу процедуру, ако није инат у питању - наводи Снежана Шешлија, Удружење грађана "Топер" Добој.

И док се у свијету промовише равноправност на дигиталном тржишту, у БиХ се није одмакло од проблема са комуналним услугама. Грађани, вођени лошим искуством код домаћих трговаца, у дигитално тржиште слабо имају повјерења. 

Сматрају да су у тој области најмање заштићени, јер се међу великим бројем продаваца који путем интернета продају робу, дешава да пошаљу производ који није на фотографији. Наводе да се дешава да производи купљени овим путем знају бити  неисправни и неквалитетни.

А управо је ове године Дан потрошача посвећен дигиталној трговини и равноправности на свјетском онлајн тржишту. 

- Дигитална трговина је све заступљенија у Републици Српској и у наредном периоду требаће посебну пажњу обратити заштити потрошача у сфери дигиталног тржишта и дигиталне трговине - рекла је Јована Ђурић, портпаролка Министарства за трговину и туризам Републике Српске.

Да о проблему не треба ћутати - говори податак да се након уложене жалбе, непоштене праксе најчешеће мијењају. Тако само један незадовољан потрошач може заштити и све који о проблему ћуте.