latinica  ћирилица
15/03/2018 |  15:10 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

У Београду представљен први том Енциклопедије Републике Српске

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је данас у Београду да је Енциклопедија Републике Српке усмјерена ка ширењу знања о Српској и очувању њених традиционих културних, друштвених и историјских вриједности.
Енциклопедија Републике Српске - Фото: РТРС
Енциклопедија Републике СрпскеФото: РТРС

Кузмановић је на представљању првог тома Енциклопедије Републике Српске у просторијама Српске академије наука и уметности најавио да би други том тог капиталног дјела требало да буде представљен у октобру.

Он је истакао и да је писање енциклопедија кроз историју био тежак и одговоран посао подсјетивши да је процес израде Енциклопедије Републике Српске почео 2007. године.

"Енциклопедије су ријетке књижевне врсте које се пишу и објављују, јер је то државни процес, а у овом случају процес Републике Српске", рекао је Кузмановић.

Предсједник АНУРС захвалио је свима који су помогли у прикупљању грађе за ту енциклопедију, која је, како је нагласио, заснована искључиво на чињеницама. "Имали смо изузетну помоћ САНУ, као и од Матице српске", рекао је Кузмановић.

Према његовим речима, Енциклопедија је документ на научној основи, усмјерен ка трајној заштити идентитета, културе, традиције, као и писма и језика.

Предсједник САНУ Владимир Костић изразио је задовољство што се ова енциклопедија промовише и у просторијама САНУ.

Он је истакао и да САНУ није само домаћин представљања тог дјела, већ да Академија, по свом статуту, званично сарађује са Матицом српском и АНУРС.

Костић је изразио задовољство што изради Енциклопедије доприносе и чланови САНУ.

Потпредсједници АНУРС Љубомир Зуковић и Васкрсија Јањић и генерални секретар Драгољуб Мирјанић указали су на значај тог дјела за очување свих позитивни тековина Српске.

Мирјанић је рекао да је Енциклопедија капитално дјело од националног значаја које представља личну карту Републике Српске, те да је њен циљ да допринесе ширењу знања о Српској.

Према Јањићевим ријечима, Енциклопедија је најзначајнији вишегодишњи пројекат појекат АНУРС.

Он је рекао да текст прате три важна појма - идентитет, значај и угроженост српског народа.

Први том Енциклопедије Републике Српске обухвата 783 страна формата А-4 са 372 фотографије.

Извор: СРНА