latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:23 | Аутор: РТРС

Турска војска до вечерас преузима контролу над Африном?

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да се нада да ће турска војска са својим савезницима до вечерас преузети контролу над сиријским градом Африном, пренијели су турски медији.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AP

Он је локалним управницима у Анкари рекао да се евакуација цивила спроводи аутомобилима посебним коридором, док турске снаге остварују значајан напредак против курдских бораца у офанзиви која траје скоро два мјесеца.

Из Генералштаба турске војске јуче је саопштено да су турске снаге опколиле Африн.

Ердоган је запријетио да ће ускоро поразити и милитанте у Ираку, након што је министар спољних послова Турске прошле седмице изјавио да ће Анкара и Багдад извршити заједничку војну офанзиву против курдских милитаната у Ираку, која би требало да почне у мају ове године.

Авиони турске војске често врше нападе против Радничке партије Курдистана /ПКК/, чији су борци поставили кампове у планинском дијелу сјеверног Ирака, у близини границе са Турском.

Турске снаге су операцију "Маслинова грана" у Сирији започеле 20. јануара, како би са својих граница протјерали курдске милитанте из Народне заштитне јединице /ИПГ/, за коју турске власти тврде да је повезана са "терористичком ПКК".

Извор: СРНА