latinica  ћирилица
14/03/2018 |  10:05 | Аутор: СРНА

Лајчак: Бонска овлаштења не могу одредити судбину БиХ

Предсједник Генералне скупштине УН Мирослав Лајчак изјавио је да су бонска овлаштења одувијек генерисала различита мишљења и неријетка слободна тумачења и да она не могу одредити судбину БиХ.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

"Јасно је да она не могу одредити судбину БиХ, али могу бити фактор успјешног спровођења реформи. На тим линијама сматрам да фокус не треба да буде на овлаштењима високог представника, већ на реформским процесима и будућности земље", рекао је Лајчак, некадашњи високи представник у БиХ, за "Независне новине".

Према његовим рјечима, у коначном, бонска овлаштења треба посматрати као дио мандата и ингеренције које се могу користити с циљем заштите интереса грађана БиХ, а која рефлектује одговорност међународне заједнице према држави.

Лајчак сматра да усклађивање изборног законодавства мора бити приоритет на агенди политичких лидера, да се на томе се мора убрзано радити јер је остало мало времена, те изразио наду да ће мудрост политичких лидера у БиХ и европско опредјељење превладати унутарполитичке несугласице.

"Рачуница је јасна, неусклађивање изборног законодавства довешће до политичке кризе са далекосежним посљедицама и додатним удаљавањем БиХ од стицања статуса кандидата", додао је Лајчак.

Лајчак је навео да се у разговорима са политичким лидерима земаља западног Балкана увјерио у њихову мотивисаност и спремност да се ухвате у коштац са реформским изазовима да би створили услове за подизање квалитета живота њихових грађана и искорачили ка ЕУ.

"Управо је то добитна формула за регион, али и за све нас, тиме добија Европа и они који ће послије наставити да обогаћују њену баштину", истакао је Лајчак.

Говорећи о Стратегији Европске комисије за западни Балкан, он је рекао да се њоме посебно указује на потребу јачања владавине права, али и регионалног партнерства, повјерења и помирења, те економског развоја.

"Чини ми се да позитиван моментум, који је евидентно присутан, владе земаља региона треба да искористе у смислу преданијег ангажмана, у спрези са свим сегментима друштва, за испуњавање обавеза и задатака из европске агенде. Рокови предвиђени стратегијом нису обавезујући, али су подстицај реформама, уз јасно предочена очекивања од Брисела", додао је Лајчак.