latinica  ћирилица
14/03/2018 |  08:59 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

У Хрватској Костајници и даље ванредно стање, у Карловцу водостаји опадају (ВИДЕО)

Водостаји ријека на карловачком подручју полако опадају, док Уна у Хрватској Костајници дан након језивих призора и даље расте.
Поплаве у Хрватској Костајници (фото:www.kostajnica.net) -
Поплаве у Хрватској Костајници (фото:www.kostajnica.net)

На Карловачком подручју полако опадају водостаји ријека. Али, они су и даље високи па су за Купу и Корану и даље на снази ванредне мјере обране од поплаве.

Водостај ријеке Коране у сриједу ујутро у 6 сати у Карловцу био је 765 центиметара и стагнирао је, а водостај Купе у благом је опадању и у 6 сати износио је 750 центиметара.

У Хрватској Костајници у којој се у уторак урушило бродо, а 15-ак људи остало без крова над главом, водостај ријеке Уне и даље расте, а у 6 сати био је на 456 центиметара. На снази је ванредно стање, а ноћ је протекла мирно, без нових клизишта.

Подсјетимо, јучерашњи дан обиљежиле су језиве сцене из Хрватске Костајнице у којој је у урушавању тла потпуно уништено седам кућа, а 23 особе су евакуисане с брда које се у уторак дословно урушило. Њих 15-ак више нема кров над главом јер су њихове куће сравњене са земљом.

Десет особа преноћило је с уторка на сриједу у хотелу, а остатак је отишао код родбине. Главно је питање гдје ће након тога јер своје домове више немају.

Облиазећи страдало подручје премијер Андреј Пленковић обећао је да ће хрватска Влада у сарадњи с градом и жупанијом учинити све да се људима који су остали без домова помогне.

Пленковић обећао жени помоћ, а умјесто тога андол

Међу онима који су у само неколико минута остали без свега је и Рефика Хамзагић. Она каже да је кућа у секунди почела да се руши.

"Била сам на дворишту. Електродистрибуција је скидала каблове јер су се и бандере већ накосиле. У секунди, кућа се руши. Након куће се руши штала. Одједном пуца кућа, земља креће", испричала је Рефика за Нову ТВ.

Како наводи портал Индекс, она је у одрону остала без свега и тренутно има само одјећу у којој је била у том тренутку и јакну коју јој је дала комшиница. Каже да мора редовно да пије лијекове јер је срчани болесник, а ни њих нема, нити новца.

Како су јуче пренели хрватски медији, Хрватску Костајницу обишао је и хрватски премијер Андреј Пленковић, а чак је и разговарао са Рефиком. Она каже да је премијеру и његовим сарадницима објаснила у каквој се ситуацији нашла, односно да је изгубила све и да сада нема ни лијекова, ни новца.

Како је рекла, они су јој обећали да ће добити све што је потребно. Међутим, чим су отишли, ситуација се промијенила.

"Док је био господин Пленковић и Жинић ту (Иво Жинић, сисачко-мославачки жупан), рекли су ми да ћу од докторице добити лијекове. Они су отишли, насликали су се, а доктора нигдје нема. Био је хитни случај, одвезли су га за Суњу. Мени су измјерили тлак и добила сам таблетицу да се смирим и један андол. И то је то", испричала је Хамзагић репортеру Нове ТВ.

Додала је да су јој рекли да позове свог доктора, али након што јој је све уништено, она нема ни телефон.

Извор: Б92/Index.hr