latinica  ћирилица
14/03/2018 |  07:50 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Вес Мичел наставља посjету Београду, данас са Вучићем и Брнабићевом

Србија је окосница стабилности на Балкану – то је прва порука коју је српским званичницима пренио помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел по доласку у Београд.
Дачић и Мичел - Фото: РТС
Дачић и МичелФото: РТС

Званичник Стејт департмента синоћ се састао са министром спољних послова Ивицом Дачићем, а данас ће разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Вес Мичел је у разговору са Ивицом Дачићем пренио поруку Вашингтона да подржава европски пут Србије, као и напредак у бриселском дијалогу.

Иако се данима у медијима спекулисало да Мичел у Београд доноси тзв. косовски пакет – план у четири тачке за рјешење проблема Косова и Метохије, он је то демантовао у Приштини у којој је започео прву турнеју по Балкану откад је ступио на дужност.

 Аналитичари сматрају да ова посета неће донијети конкретна решења већ само представља правац у коме ће се кретати политика САД на Балкану.

Прије сусрета са предсједником Вучићем, Мичел се састаје са премијерком Аном Брнабић, а током дана и са представницима опозиције. Послије Београда, боравиће у Грчкој и на Кипру.

Министар Дачић је синоћ госту уручио репринт изјаве америчког предсједника из Првог свјетског рата Вудроа Вилсона о Косову под насловом "Славимо Косово као Дан части".

У изјави из 1918. која је читана у црквама широм Америке и објављна је у већини новина, говори се о храбрости и племенитости српског народа, витешкој борби Србије, а преносе се и детаљи албанске голготе.

Извор: РТС