latinica  ћирилица
13/03/2018 |  22:28 | Аутор: СРНА

Институције немају информације о тржишту биткоина у БиХ

Институције БиХ не располажу никаквим информацијама о распрострањености тржишта виртуелне валуте биткоин у БиХ.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ затражила је од Министарства финансија БиХ да достави информацију о распрострањености тржишта и употреби виртуелне валуте биткоин у БиХ, али су из Министарства одговорили да не располажу подацима и затражили од Централне банке БиХ да достави тражене информације уколико их има.

И Централна банка БиХ одговорила је да не располаже никаквим информацијама о распрострањености тржишта виртуелне валуте биткоин у БиХ те да се све биткоин трансакције обављају путем визуелне нерегулисане мреже.

"У неким земљама такође постоје и банкомати за куповину и продају самог биткоина за локалну валуту, али исти не постоје у БиХ", наведено је у одговору Централне банке БиХ.

Министар финансија БиХ Вјекослав Беванда у допису упућеном Комисији за финансије и буџет навео је да из наведеног проистиче да званичне институције БиХ не располажу потребним информацијама које би на одговарајући начин представљале реализацију закључка Комисије за финансије и буџет парламента БиХ.

Биткоин је децентрализована, дистрибуирана, анонимна платна мрежа, а уједно и виртуелна валута коју та платна мрежа користи.

Платна мрежа битикона функционише помоћу комплексног алгоритма. Трансакције у мрежи "Биткоин" се биљеже у јавној књизи /попису трансакција/ користећи властиту валуту која се, такође, зове биткоин.

Извор: СРНА