latinica  ћирилица
13/03/2018 |  20:41 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Приједор- Покренута иницијатива за изградњу хладњаче

Градска управа Приједор покренула је иницијативу за изградњу хладњаче за одлагање сезонског воћа домаћих произвођача, који су због недостатка простора за одлагање претходних година губили и до 50 одсто тржишне вриједности производа.
Хладњача, - Фото: РТРС
Хладњача,Фото: РТРС

"За изградњу хладњаче капацитета 500 тона неопходно је издвојити и до милион КМ, али би она била спас за нас воћаре јер смо већ годинама принуђени да домаће, квалитетно воће, за багателу продајемо прерађивачима", рекао је Срни предсједник Управног одбора Пољопривредне задруге "Кооператива" Приједор Далибор Јовић.

Он је навео да би хладњача донијела вишеструку корист - ширење производње, очување квалитета производа, континуирано снабдијевање тржишта и вишу цијену производа.

"Када бисмо имали ту хладњачу, могли бисмо наше воће да чувамо одређени период и самим тим би добили на цијени производа", истакао је Јовић.

Он је нагласио да би на тај начин Приједор добио велики дистрибутивни центар воћа и поврћа.

"Ми бисмо аутоматски повећавали наше засаде јер бисмо имали сигуран пласман и сигуран откуп", додао је Јовић.

Градска управа Приједор тражи начин за финансирање изградње хладњаче по принципу јавно-приватног партнерства, а воћари би плаћали симболичне закупнине.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Приједор Раде Росић изјавио је да се тренутно ради на дефинисању могућности за изградњу хладњаче и модела управљања, након чега ће бити одређени потенцијални извори финансирања.

Постоје најаве да се, у сарадњи са дистрибутивним центром воћа и поврћа из Велике Горице у Хрватској, у Приједору припрема пројекат прекограничне сарадње за наредни позив трилатералног програма у који ће бити укључене БиХ, Хрватска и Црна Гора.

Циљ је да путем овог пројекта буде аплицирано за дио средстава за потребе изградње хладњаче.

Извор: СРНА