latinica  ћирилица
13/03/2018 |  16:16 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

У Српској пољопривредници немају проблем са исплатом подстицаја (ВИДЕО)

У Републици Српској и Фeдерацији БиХ у току су припреме пољопривредника за прољетну сјетву.
Пољопривреда (илустрација) - Фото: Screenshot/YouTube
Пољопривреда (илустрација)Фото: Screenshot/YouTube

И док су из Министарства пољопривреде Републике Српске исплатили све подстицаје за прошлу годину, у Федерацији БиХ дугују произвођачима 11,5 милиона марака.

Подстицаји у свим сегментима касне и на федералном и кантоналном нивоу, поручују пољопривредници, тако да се муче са инвестицијама и почетком прољетне сјетве.

"Ми колико је год могуће настојимо остварити позитиван контакт са федералним и кантоналним властима да се то убрза и да се то доведе у стање како би омогућило несметану прољетну производњу", каже Ивица Јожеф, директор фарме "Спреча" у Калесији.

Неџад Бићо предсједник Удружења пољопривредника у Федерацији, каже да федерална Влада већ неко вријеме не засједа, и да због тога не може бити ни исплате подстицаја, који су пријеко потребни.

Додаје да се због тога може створити велики дуг према мљекарима.

"Тренутно је у Федерацији блокирана исплата 11,5 милиона марака, које је Влада предвидјела исплату за трећи квартал за производњу млијека за 2017 годину, а да треба да се одобри сједница да би се донијела одлука да остале буду оперативне и да се то исплати", река је Бићо.

Док је у Федерацији ситуација лоша, пољопривредници у Српској немају проблем са исплатом подстицаја.

"Сви дугови су већ измирени, то прошле године није било, изузев два мјесеца млијека, који се увјек преноси у следећу годину. Ми то знамо и неправимо проблем. Очекујемо да ова година буде боља него што је прошла", оцјењује Владимир Усорац предсједник Удружења мљекара у Републике Српској.

Стево Мирјанић, мнистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске каже да су повећали учешће подршке у свим производњама.

"Једино смо остали на истом када је ријеч о производњи млијека, како је било прошле године и како је било прошлих година, произвођачи млијека су ипак задовољни", истакао је Мирјанић.

Из ресорног министарства истичу да је у фебруару било шест уплата на рачуне пољопривредника, а циљ је да се пољопривредницима олакша почетак прољетне сјетве.

Додају да ће у наредном периоду кренути исплата подстицаја за 2018. годину.