latinica  ћирилица
13/03/2018 |  16:06 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Одржано Савјетовање мљекара у Градишци (ВИДЕО)

Домаћи произвођачи млијека приближили су се свјетском просјеку, потврђено је на Савјетовању мљекара које се одржава у Градишци.
Мљекари - Фото: РТРС
МљекариФото: РТРС

Закључено је да су сточарство и мљекарство најразвијеније области домаће пољопривредне производње.

Иако се из године у годину смањује број произвођача, производња млијека у Републици Српској биљежи раст. Тренд раста присутан је и на фарми музних крава породице Арсенић у Козарској Дубици.

Милорад Аресенић фармер из Козарске Дубице каже да тенденција раста постоји из године у годину, мада се некад задржи и на истом нивоу, али генерално гледано, производња је у порасту.

Већом производњом и примјеном најновијих научних достигнућа домаћи произвођачи млијека приближили су се свјетском просјеку, потврдили су амерички професори са Универзитета у Сјеверној Каролини.

Вивер Фелнер професор са Универзитета Сјеверна Каролина навео је да производња водећих фарми у БиХ веома близу производњи у Сједињеним Америчким Државама, те да је висок ниво исхране и производње сточне хране.

За стабилности и повећање производње млијека значајна су средства подстицаја.

Иако је ове године аграрни буџет повећан за 11 милиона марака, издвајања за мљекарство остају на прошлогодишњем нивоу, предвиђено је Правилником, који би требао бити објелодањен почетком следеће седмице.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић казао је да су повећали учешће подршке готово у свим производњама и једино су остали, када је ријеч о производњи млијека на истом нивоу, каква је била прошле године и прошлих година и произвођачи млијека су задовољни.

Владимир Усорац предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Српске истиче да они подржавају овај правилник и желе да из овог правилника искључе било какву политику или интересе појединаца, који могу да штете друштвеном интересу и интересу већине.

Осим професора из Америке искуства домаћим произвођачима млијека пренијеће и стручњаци из Чешке, Србије и Хрватске.