latinica  ћирилица
13/03/2018 |  14:02 | Аутор: РТРС

Једномјесечни притвор за Мустафу Хасанбашића

Бањалучки Окружни суд одредио је једномјесечни притвор за Мустафу Хасанбашића из Тешња, осумњиченог за покушај убиства полицајаца у Добоју.
Мустафа Хасанбашић - Фото: Глас Српске
Мустафа ХасанбашићФото: Глас Српске

Мјере притвора трајаће до 10. априла, рачунајући дан хапшења Хасанбашића, који је осумњичен за кривично дјело тешко убиство у покушају у стицају са кривичним дјелом принуда и неовлаштена производња и промет опојних дрога, речено је Срни у Суду.

Притвор је Хасанбашићу одређен због бојазни од бјекства, због основане бојазни да ће уништити, сакрити, измјенити доказе или трагове важне за кривични поступак, као и због бојазни да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке.

Мјере притвора за осумњиченог одређене су и због опасности да ће поновити кривично дјело, као и због тога што је ријеч о кривичном дјелу за које се може изрећи казна затвора од 10 година или тежа.

Притвор је одређен и због тога што би пуштање на слободу Хасанбашића резултирало стварном пријетњом нарушавања јавног реда и узнемирености јавности.

Припадници Полицијске управе Добој у петак, 9. марта, у мјесту Миљковац код Добоја примијетили су аутомобил у коме су се налазили Хасанбашић и Бењамин Ћосовић из Тешња. Препознали су Хасанбашића за којим је расписана потјерница након чега су настојали да их ухапсе.

Хасанбашић и Ћосовић одмах су из пиштоља запуцали на двојицу добојских полицајаца након чега су их и физички напали. Хасанбашић је успио да побјегне док је Ћосовић савладан и ухапшен, те спроведен у добојску болницу гдје му је указана љекарска помоћ.

Приликом бјекства Хасанбашић је од отео такси возило и успио да избјегне полицијску засједу на мосту преко ријеке Босне и побјегао ка Маглају гдје је и ухапшен у суботу, 10. марта, око 16.15 часова у мјесту Јабланица.

Након што су га ухапсили припадници полиције Зеничко-добојског кантона, он је у суботу током ноћи предат у Републичко јавно тужилаштво у Бањалуци, које је предложило мјере притвора, а Окружни суд усвојио је приједлог.

Извор: Срна