latinica  ћирилица
13/03/2018 |  09:50 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Вакцинација дјеце најсигурнија превентива заразним болестима (ВИДЕО)

Упркос бројним предрасудама, струка је јединствена - вакцинација дјеце је најсигурнија и најефикаснија превентива заразним болестима.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Пољуљано повјерење у здравствени систем, повремена несташица вакцина или јак антивакцинацијски лоби – само су неки од разлога зашто се сумња у њихову дјелотворност. Ипак, епидемија у Србији доказ је да не смије бити простора за парамедицинске и научно неутемељене тврдње о штетности вакцинације.

Вакцина – један од највећих изума медицине који је допринио очувању и дуговјечности људске врсте налази се пред највећим испитом у својој историји.

Република Српска тренутно има два случаја малих богиња, међусобно неповезана. Нажалост, и код нас је у посљедњих шест до седам година евидентан пад вакцинације.

"У Српској је у 2017. години обухват вакцинисања дјеце био 84 одсто у првој дози вакцине, а у ревакцинацији 86 одсто", истиче помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске Јања Бојанић.

Да би постојао колективни имунитет, а самим тим била избјегнута и епидемија - неопходно је да је 95 одсто становника вакцинисано. Стручњаци кажу – антивакцинални лоби побија сав њихов труд.

"Иначе, ми нисмо примијетили да постоји некаква анти-вакцинална кампања. Обухват је као и претходних година. Проблем који је настао везан је за набавку и дистрибуцију вакцина. Нажалост, то није проблем само Брчко дистрикта, проблем је у читавој БиХ", каже замјеник директора ЈЗУ Здравствени центар Брчко Борислав Ђулабић.

А како смо уопште дошли до ситуације да се посумња у дјелотворност вакцине? Пад повјерења објашњава се ширењем покрета који се противи вакцинацији.

Заснивајући увјерења на информацијама са интернета и самопрокламованим надриљекарима, забринути родитељи све су гласнији у кампањи против обавезне вакцинације дјеце. Медицинари се зато питају – да ли свој посао обављају професионално?

"Данас смо на задатку да се преиспитамо да ли смо као здравствени радници затајили, да ли смо довољно добро едуковали популацију. То нам и јесте задатак. Због чега таблоиди сада интервјуишу Цецу и Карлеушу, и не знам ни ја које естрадне звијезде које дају своја мишљења о вакцинацији? Мишљења о вакцинацији могу дати само стручњаци, здравствени радници, љекари, медицинске сестре", нагласила је предсједник Уније удружења здравствених сестара и техничара Србије Радмила Јазић.

У Србији коју епидемија малих богиња "тресе" од октобра прошле године, десет особа је умрло. Обољело је више од три хиљаде људи, а тај број се свакодневно увећава.

Углавном су то невакцинисане, дјелимично вакцинисане или особе непознатог вакциналног статуса. У цијелој причи постоје двије добре вијести – прва је да стиже прољеће са чијим се доласком очекује јењавање епидемије. Друга је да све више родитеља, због епидемије, дјецу вакцинише, али док обухват не дође до фамозних 95 одсто - нико није сасвим безбједан.

Управо је вакцинација била тема емисије Укрштеница коју можете погледати овдје.