latinica  ћирилица
12/03/2018 |  19:18 ⇒ 13/03/2018 | 07:49 | Аутор: РТРС

На ратишту у Сирији убијена још двојица држављана БиХ (ВИДЕО)

Под заставом тзв. Исламске државе почетком марта погинула су још два држављанина БиХ. Ријеч је о Инесу Миџићу из Бихаћа и Насеру Арнауту из сарајевског насеља Бољаков поток. Убијени су током ваздушног напада америчких снага- дроном. Иако је, Миџић код западних служби словио за једног од најзлогласнијих терориста са Балкана, домаће о његовим пријетњама па и злочинима у Сирији, углавном су ћутале! Ћуте и данас!
Држављани БиХ убијени у Сирији - Фото: РТРС
Држављани БиХ убијени у СиријиФото: РТРС

"Борите се тамо, борите се против њих, ако можете постављајте им експлозив испод аута, у њиховим кућама, свима њима, ако можете узмите отров неки, ставите им у пиће, у јело...", овако је Бишћанин Инес Миџић или сиријски џихадиста Салахудин Ал Боснави, прије коју годину на снимку објављеном на Јутјубу, позивао балканске муслимане да се боре против невјерника.

У видео порукама пријетио је вјерским поглаварима у БиХ. Шокантно "подучавао" сљедбенике - ритуално, камом - убијајући заробљеног курдског војника. Као врстан зналац енглеског језика радио је за ИСИЛ-ове медије- уређивао портал Вијести умета који и даље дјелује као рубрика Ислам преса.

И након што је 2012. године из родног Бихаћа, преко сарајевског аеродрома и Истанбула отишао пут Сирије, са таквим "референцама" некажњено и за домаће службе, да ли неопажено, више пута се враћао у БиХ. Несметано пролазио граничне прелазе и аеродромску контролу.

- Како је могуће да овако "мудре", "организоване", технички подржане безбједносе агенције у Сарајеву то нису примијетиле или су оне помагале логистички и обезбјеђивале му пролазе, јер он је путовао најзаштићенијим превозом - пита експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Најмање три пута Миџић се враћао у БиХ. И увијек је пут Сирије наново одводио да ли супругу и дјецу или сљедбенике. Захваљујући њему и Насер Арнаут стигао је до Сирије. Из сарајевског Буљаковог потока, у којем му и даље живи фамилија. У том насељу данас, за разговор није било расположених. У сигурност својих домова, склањали су се од наше камере.

Ћутолози су напрасно постали и у Министарству безбједности БиХ. Не одговарају на питања како се Миџић, за којим је у међувремену расписана и Интерполова потјерница, ипак "шетао" по БиХ. Како је врбовао младиће бх. безбједњацима испред носа? Ко је и на који начин финансирао те путешествије? Каква је судбина његове "заоставштине" у БиХ? И зашто је смрт двојице бх. екстремиста на сиријском пијеску, на бх. тлу праћена "гласним" ћутањем?

- Они су ућуткали јавност о терористичкој пријетњи тзв. галамом коју су направили на другим линијама, оптужбама против МУП-а, оптужбама о измишљању паравојних структура, лажним подметањима о терористичком нападу у Зворнику. Дакле, том галамом ушуткано је озбиљније праћење повратка и санкционисање - наглашава Галијашевић.

И колико год бх. безбједњаци ћутали, факти довољно говоре. Миџић и Арнаут борили су се у јединицама блиским терористичкој формацији Ал Нусра и најозлоглашенијем балканцу- некадашњем вођи вехабијске заједнице у БиХ Нусрету Имамовићу.

Без обзира што је у Сирији тзв. Исламска држава "на издисају", њени огранци су и те како "живи". И враћају се поријеклу. Док домаће службе настоје да умање бројке, западне располажу подацима како се у БиХ већ вратило 60-ак џихадиста из Сирије.

Тужилаштво признаје, оптужнице су исписали само против 24 повратника. Мизерне, углавном једногодишње казне, са изузетком Билала Боснића, изречене за њих 14. Зашто су остали "поштеђени", одговор нико не нуди. А повратак траје!

- Када се врате они ће донијети још радикалније идеје и представљаће безбједносни проблем за све државе региону - истиче Зоран Драгишић.

Само не, чини се за БиХ, из које је, у односу на број становника, регрутован највећи проценат ратника џихада- њих око 320. Више од 180, процјене су тамошње владе и коалиционих служби, и даље ратује по сиријским беспућима. Већина са тенденцијом да се врате "матици". А матица "безбрижно" ћути!