latinica  ћирилица
12/03/2018 |  18:05 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Српски издавач Геопоетика у избору за свјетску награду

Жири Лондонског сајма књига управо је објавио вијест да је београдска издавачка кућа Геопоетика у најужем избору Међународних награда за изврсност 2018. године у категорији Предузимљивост у књижевном превођења, саопштили су из Геопоетике.
Геопоетика - Фото: Facebook
ГеопоетикаФото: Facebook

Награду заједнички додјељује жири Сајма књига у Лондону и Удружења издавача Уједињеног краљевства.

У најужем избору издавача из цијелог света, осим Геопоетике, нашли су се и Америчко удружење књижевних преводилаца и Фондација Лонтар из Индонезије.

Добитник награде биће проглашен на отварању Лондонског сајма књига на посебној свечаности 10. априла у издању чувене Олимпије.

Геопоетика је од организатора већ добила позив да њен представник присуствује овом проглашењу и уручењу награде.

Геопоетика је номинована за ову награду својом едицијом Српска проза у којој је до сада објављено тридесет наслова, романа и кратких прича, савремених српских писаца које је уреднички тим Геопоетике десетак година уназад бирао међу књигама свих српских издавача.

Успјеси ове едиције у свијету су несумњиви.

Од појединачних наслова објављених на различите свјетске језике, а посредством енглеског као информативног до, први пут у историји српске књижевности, покренутих читавих едиција Модерне српске прозе у САД, Кини, Великој Британији, у арапском свијету, а све у сарадњи са Геопоетиком.

Признање које стиже из Лондона, једног од најважнијих пословних центара и са његовог сајма књига, говори и о почетку озбиљнијег отварања англо-саксонског језичког подручја за књижевност са српског језика.

Србија се овим најужим избором поново нашла у такмичењу за награду из ове серије, као и 2016. када је Лагуна на овом сајму такође стигла до најужег избора за Награду за издаваштво, књижарство и трговину.

С обзиром на огромну конкуренцију, и улазак у најужи избор може се сматрати великим успјехом.

Извор: Агенције