latinica  ћирилица
12/03/2018 |  17:51 | Аутор: РТРС

Већа помоћ Европске уније за западни Балкан

Европска унија прошириће инвестициони оквир за западни Балкан с намјером да подстакне инвестиције, трговинску размјену и пружи подршку новооснованим предузећима и стручном образовању.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

План Европске комисије наговијештен је у стратегији за кредибилну перспективу проширења и појачан ангажман ЕУ са западним Балканом, која је недавно усвојена у Европском парламенту.

"Предвиђено је повећање финансирања у областима транспорта, енергетике, друштвеног сектора, животне средине и развоја приватног сектора, укључујући и дигиталну економију", наведено је у стратегији, уз напомену да Европска комисија осим директног улагања у пројекте настоји и да значајно подстакне пружање гаранција да би подстакли приватне инвестиције у западни Балкан.

Иако је трговинска размјена између ЕУ и западног Балкана 2016. године премашила 43 милијарде евра, један од приоритета биће стварање услова за њен даљи раст. Како би тај циљ био остварен, Европска комисија ће додатно олакшати трговинску размјену између ЕУ и западног Балкана. Уз помоћ програма ЕУ за конкурентност предузећа биће подстицане везе између пословне заједнице у дијаспори и предузетника у ЕУ и на западном Балкану.

"Како би подстакли предузетништво и иновације, Европска комисија ће увести план за подршку трансфера технологије у новооснованим предузећима у региону и подржати успостављање интелигентне специјализације и кружне привреде. Кроз нову ојачану социјалну димензију за западни Балкан, Европска комисија ће радити на томе да подржи запошљавање и социјалну политику, подстичући ангажовање свих нивоа власти, социјалних партнера и цивилног друштва", истакнуто је у документу.

Европска комисија предлаже и одржавање годишњег састанка министара ЕУ и западног Балкана о питањима из области социјалне политике и запошљавања ради размјене мишљења.

Извор: Независне новине