latinica  ћирилица
12/03/2018 |  16:36 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Грађани БиХ у Македонију од сада само с личном картом

У Скопљу је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак потписао споразум о личним картама са македонским колегом Николом Димитровим.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Тако ће грађани БиХ од сада у Македонију моћи ући само с личном картом, као и грађани Македоније у БиХ.

- С обзиром на то, да већ постоји сличан споразум са Србијом, то значи да ће се на потезу БиХ - Македонија људи моћи кретати само с личним картама - нагласио је шеф бх. дипломатије.

Потписан је Протокол о сарадњи у образовању између Министарства цивилних послова БиХ и Министарства образовања Македоније са циљем развијања и унапређења сарадње у области образовања двије земље.

Заједнички напредак и стабилност кључ за развој региона

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и предсједник Македоније Ђорђе Иванов констатовали су данас у Скопљу да су заједнички напредак и стабилност земаља западног Балкана кључни фактори за развој региона.

Током разговора о билатералним односима и регионалној сарадњи, Звиздић је рекао да је трајни приоритет спољне политике БиХ унапређење сарадње са сусједним државама, на основама заједничког интереса и начелима равноправности, узајамног уважавања и поштовања суверенитета и територијалног интегритета.

Он је изразио опредијељеност БиХ за рјешавање отворених питања у региону кроз дијалог, уз поштивање наведених начела, саопштено је из Савјета министара.

Звиздић је додао да БиХ остаје активни учесник берлинског процеса и западнобалканске шесторке, да препознаје значај ових иницијатива које подстичу јачање и продубљивање регионалне сарадње, те убрзавање процеса европских интеграција региона.

Састанку је присуствовала и амбасадор БиХ у Македонији Лепа Бабић.

Извор: Агенције