latinica  ћирилица
12/03/2018 |  14:02 | Аутор: РТРС

Интензивно вјежбање штити од инфекција

Интензивно вјежбање у старијем животном добу може спријечити пропадање имуног система и штитити од инфекција, кажу научници који су пратили здравље 125 бициклиста 'дугопругаша' у 80-им годинама живота и утврдили да њихов имунитет одговара 20-годишњацима.
Вјежбање (Фото: menshealth.com) -
Вјежбање (Фото: menshealth.com)

Професор Норман Лазарус (82) с Кинг'с колеџа у Лондону, који је водио истраживање каже: "Кад би вјежбање било таблета свако би је узимао", преноси Би-Би-Си.

Вјежбање "има користи великих размјера за тијело, мозак, наше мишиће и наш имуни систем".

Резултати истраживања објављени су у часопису Агинг Целл.

Професорка Џенет Лорд, директорка Института за упале и старење универзитета у Бирмингему која је у истраживању каже: "Имуни систем пропада у односу на 20-те године живота два до три посто годишње, што је разлог зашто су старији људи подложнији инфекцијама и стањима попут реуматоидног артритиса или рака".

"Због тога што бициклисти имају имуни систем 20-годишњака, а не 70 или 80-годишњака значи да имају додатну заштиту против свих тих стања", додала је.

Научници су проучавали маркере у Т станицама у крви које помажу имуном систему да одговори на нове инфекције. Њих производи грудна жлијезда која се у одраслом добу почиње да се смањује.

Утврдили су да бициклисти дугих пруга у каснијим годинама производе исте количине Т-станица као и у 20-им годинама живота, за разлику од неактивних одраслих особа које их производе врло мало.

Научници вјерују да телесна активност у старијем добу помаже људима да боље реагују на вакцине и тако буду боље заштићени од инфекција попут грипа.

Професор физиологије Стив Хариџ с Кинг'с колеџа каже да је "сједелачки" начин живота неприродан и противан еволуцији јер су људи створени за то да буду физички активни.

"Не морате бити такмичар да бисте имали користи... све што вас натера на кретање помоћи ће", додаје он.

Одвојени рад у часопису Агинг Целл утврдио је да бициклисти с годинама нису изгубили много мишићне масе или снаге и нису имали више масног ткива што се обично повезује са старењем.

Извор: Б92