latinica  ћирилица
12/03/2018 |  11:45 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Приједорски радио-аматери: Провјера радио-мреже за опасност (ВИДЕО)

Због пораста водостаја на подручју приједорске регије, ентузијасти Тима радио мреже за опасност, обавили су провјеру радио мреже. Желе да провјере да ли у случају опасности имају комуникацију са свим угроженим дијеловима.
Приједор - радиоаматери - Фото: РТРС
Приједор - радиоаматериФото: РТРС

"Еко - седам - три - еко - папа" – позивни знак је вође Тима радио мреже за опасност Огњена Вукића.
Због могућих поплава тим радио мреже за опасност провјерио је комуникационе мреже. Када све крене по злу, када је људима неопходна помоћ, када су људски животи угрожени, баш у тим тренуцима ови радио-аматери имају значајну улогу. Када закаже мобилна телефонија, једини су вид комуникације међу дежурним службама за спасавање и угроженим грађанима.

"Радимо провјеру радио мреже на том каналу. Синоћ смо имали позиве десетак људи. Они који познају подручје Приједора, знају гдје су Гаћани, знају гдје је Трнопоље, знају гдје је Петрово. То су доста далеке дестинације што се тиче комуникације, али је прошла беспријекорно", истиче Вукић.

Након поплава 2014. године, Радио клуб "Козара" Приједор формирао је Тим радио мреже за опасност. И док нису били овако организовани, екипа из овог клуба радила је на многим локацијама.

"Тада је комуникација у Приједору функционисала путем мобилне телефоније, али можете замислити  какво је оптерећење те мреже било. Телефон у Црвеном крсту је стално био заузет, а комуникација коју смо ми тада оспособили је јако пуно помогла. Тада смо први пут озваничили ту сарадњу. Први меморандум о сарадњи смо потписали са Црвеним крстом, а послије тога и са Територијалном ватрогасном јединицом у Приједору", нагласио је Јовица Кнежевић, предсједник Радио аматерског клуба "Козара''.

Ово је једини радио-аматерски клуб у Републици Српској који има потписан споразум са Градском управом, Цивилном заштитом, Полицијском управом и Територијалном ватрогасном јединицом Приједор. Тражени су у хаосу и опасностима, а у миру су ентузијасти који комуницирају са радио-аматерима цијелог свијета. Истичу да није било тачке на планети са којом се није комуницирало - од свих држава Америке, Аустралије, Јапана...

Радио клуб "Козара'' постоји од 1954. године. И данас се овдје окупља велики број заљубљеника у радио-технику, телекомуникације, електронику и иноваторски рад на том пољу.

Организована је и обука нових чланова а циљ је окупити младе и талентоване људе и показати свима колико је радио-аматеризам занимљив хоби, али и рука спаса у тешким ситуацијама.