latinica  ћирилица
11/03/2018 |  20:02 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Брчко: Међусобне размирице приватних и љекара у јавном здравству (ВИДЕО)

Неспоразуми и међусобне оптужбе приватних и љекара у јавном здравству, ових дана, главна су тема у Брчком. Замјерају и Фонду здравственог осигурања да се незаконито ставља на другу страну. Из Фонда одговарају да то није тако и да су љекари у јавном здравству и они у приватној пракси, незасити новца, и да би било боље да више воде бригу о својим пацијентима.
Оптужбе јавног и приватног здравства - Фото: РТРС
Оптужбе јавног и приватног здравстваФото: РТРС

Око 60 приватних ординација и поликлиника је оштећено, зато што их Фонд здравственог осигурања не ангажује довољно, иако су према Закону равноправни са медицинарима из јавног здравства, тврде у овом Удружењу.

"Уколико у догледнмо вријеме се проблем не ријеши, ми сигурно случај предајемо суду, јер имамо законску основу по члану 23 и члану 179 и тужићемо све оне који нису радили свој посао јер морају да одговарају и тражићемо изгубљену добит коју треба да наплатимо од Брчко дистрикта", рекао је Радомир Елез, предсједник Скупштине Удружења приватних љекара у Брчком.

То је истина, одговарају из Јавног здравства! Приватници су у бољој позицији, јер из конкурса Фонда бирају само скупље послове. Кажу да се у приватним поликлиникама за специјалистички преглед пацијента издваја од 50 до 110 КМ, што је и неколико пута скупље него услуге у јавном здравству.

"Мој утисак је да то раде смишљено, да би изашли у сусрет људима блиским у приватном сектору који су блиски руководним и управљачким структурама", сматра др Душан Стокић, замјеник директора у ЈЗУ Брчко.

Препуцавања није било када су неке услуге рађене у здравственим установама ван Брчког, одговарају у Фонду.

Проблем је настао када је Фонд одлучио да те послове јавним конкурсом обављају и једни и други у Брчком.

"Кад захтјеви и једних и других иду у правцу да могу да раде и једно и друго, онда им се омогући један дио те здватствене заштите и ево до чега дођемо", наводи Александра Тучић, директор Фонда здравственог осигурања Брчко.

У Фонду су због тога и забринути, јер се ова прича своди ко ће више зарадити, а о пацијентима из ових препуцавања, ни ријечи.

"Фокус Фонда је на томе да се размишља о осигураном лицу, а њихов би требало бити да размишљају о потребама пацијента, и о њиховим правима, на крају крајева", наглашава Тучићева.

Очито је да ће о свему овоме морати да се договоре љекари из приватне праксе, јавног здравства, Фонда, Владе и Скупштине као основича Фонда. Ако тога не буде, услиједиће и захтјеви за надокнаду штете, најављују приватни љекари у Брчком.