latinica  ћирилица
11/03/2018 |  19:41 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Приједор: Градска управа покренула иницијативу за изградњу хладњаче (ВИДЕО)

Приједорска Градска управа покренула је иницијативу за изградњу хладњаче за одлагање сезонског воћа домаћих произвођача. Воћари истичу да су због непостојања хладњаче, претходних година губили и до 50 одсто од тржишне цијене. За изградњу хладњаче, капацитета 500 тона, неопходно је издвојити и до милион марака.
Хладњача, - Фото: РТРС
Хладњача,Фото: РТРС

Хладњача је спас, поручују приједорски воћари. Тврде, без ње су већ годинама принуђени да домаће квалитетно воће за багателу продају прерађивачким предузећима.

"Да имамо ту хладњачу, ми бисмо могли наше воће да чувамо један одређени период и самим тим би добили на цијени тих производа, јер принуђени смо да робу дајемо у бесцијење", каже предсједник УО Пољопривредне задруге "Кооператива" Приједор Далибор Јовић.

Хладњача би донијела вишеструку корист – ширење производње, очување квалитета производа, континуирано снабдијевање тржишта и већу цијену. На тај начин, Приједор би добио и велики дистрибутивни центар воћа и поврћа.

"Ми бисмо аутоматски повећавали наше засаде, јер бисмо имали сигуран пласман и сигуран откуп", додаје Јовић.

Приједорска Градска управа тражи начин за финансирање изградње неопходне хладњаче. Циљ је да се испуне захтјеви локалних воћара. Хладњача би требало да функционише по принципу јавно-приватног партнерства, а воћари би плаћали симболичне закупнине.

"Тренутно радимо на дефинисању могућности за изградњу хладњаче и модела управљања, након чега ћемо дефинисати потенцијалне изворе финансирања. Ми ћемо покушати до краја године да дефинишемо и уколико нађемо средства, наравно, и изградимо... За наше потребе, хладњача би била 500 тона, а сама цијена изградње се креће негдје од 600.000 до милион КМ", рекао је начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Града Приједора Раде Росић.

У сарадњи са дистрибутивним центром воћа и поврћа из Велике Горице у Хрватској, у Приједору се припрема пројекат прекограничне сарадње за наредни позив трилатералног програма у који ће бити укључена БиХ, Хрватска и Црна Гора.

Циљ је аплицирати за дио средстава за потребе изградње приједорске хладњаче.