latinica  ћирилица
11/03/2018 |  17:34 | Аутор: РТРС

Џомић очекује усвајање новог Устава на мајском Сабору СПЦ

Секретар Комисије Светог архијерејског сабора за ревизију Устава Српске православне цркве протојереј ставрофор Велибор Џомић очекује да ће на мајском Сабору бити усвојен нови устав СПЦ.
Велибор Џомић - Фото: Novosti.rs
Велибор ЏомићФото: Novosti.rs

Џомић каже да је Комисија завршила свој рад, те да ће ових дана епископи, свештенство, монаштво и вјерници кроз црквена тијела разматрати приједлог новог устава, а потом ће приједлози и сугестије бити достављени на разматрање Сабору.

Он је рекао за "Радио Београд" да очекује да ће на мајском Сабору бити вођена интересантна и стручна дискусија како би се дошло до најбољег рјешења, додајући да је процедура за доношење новог устава СПЦ јасна и позната.

Џомић напомиње да тај документ није службена тајна, али да се његово појављивање у јавности доводи у везу са неодговорним појединцима из црквених кругова који немају елементарну црквену свијест, већ само жељу за сензационализмом и збрком у јавности.

Одговарајући на критике да је неопрезно да се титула патријарха преименује у "патријарх српских и поморских земаља", Џомић истиче да СПЦ није присутна само у исцјепканим држава бивше Југославије, већ на свим континентима од Европе до Аустралије и Новог Зеланда и да се тиме постиже јединство цркве.

"Црква не сме да зависи од државних граница", рекао је Џомић, који сматра да овај концепт чува јединство Цркве упркос расутости народа у више држава, а то нови Устав обезбјеђује.

Он каже да нема територијалне реорганизације, нити сличних медијских спекулација, те да су поготово нетачни наводи о засебним синодима.

"То је измишљотина. Постоји само један Свети Синод СПЦ и Свети Синод Охридске аутономне архиепископије, као и до сада", објаснио је Џомић.

Он је напоменуо да ће сваки став бити размотрен на Сабору, па и онај Његове светости патријарха српског Иринеја, који је изјавио да му је ближи досадашњи начин избора првог човјека СПЦ.

Када је ријеч о одредби којом се дефинише слобода говора свештенства, Џомић каже да је тај дио промијењен.

"Одредба се односила на говор у беседама. Да није тако, ја сад не бих могао слободно да говорим у вашој емисији", закључио је Џомић.

Џомић је раније изјавио да посљедње штампано издање Устава СПЦ датира из 1957. године, те је стога било неопходно приступити ревизији да би, са једне стране, биле усклађене уставне одредбе у цијелом тексту, а са друге разрађене поједине одредбе.

Извор: СРНА