latinica  ћирилица
09/03/2018 |  20:10 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

"ИРБ урадила свој дио посла"

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске урадила свој дио посла, те да су тога свјесни и људи из Међународног монетарног фонда.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да је с обзиром на вријеме кризе, када су била тешке времена за привреду у цјелини, ова банка била један од механизама да се очувају радна мјеста и да се задрже многе пословне активности у сфери реалног сектора.

"ИРБ је испунила свој задатак, а још много тога може да понуди и привреди, али и грађанима Републике Српске. Видјели сте да се низ различитих кредита пласира путем ИРБ-а, те да смо тамо стигли и до младих и кредитирања њихових станова", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је ИРБ системски важна институција Републике Српске.

"Заједно са ММФ-ом радићемо на унапређењу њеног пословања, а приче о томе како долази до њеног колапса не стоје, јер ИРБ готово увијек на својим рачунима има око 100 милиона КМ, којим може хитно да интервенише", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске је истакла да је оно на чему се ради већ неко вријеме, када је ријеч о ММФ-у и развојним банкама у оба ентитета БиХ, захтјев да се одлучивање концентрише искључиво на органима инвестиционо-развојне банке.

"То смо и урадили, дакле не утичемо ни на који начин нити одлучујемо када је ријеч о нормалним активностима и оно чиме се ова банка бави", рекла је Цвијановићева.

Одговарајући на питање о томе да се развојне банке налазе у повлаштеном положају у односу на комерцијалне, Цвијановићева је оцијенила да је то зато што су развојне банке другачије конципиране.

"Оне нису конципиране по узору на пословне банке и могли сте да видите да послују на сасвим другачији начин", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, постоје и одређене идеје ММФ-а да их треба довести у раван са пословним банкама.

Извор: СРНА