latinica  ћирилица
09/03/2018 |  18:02 | Аутор: РТРС

Славнић: Спорт је највећи амбасадор једне земље

Прослављени кошаркаш Зоран Мока Славнић поручио је данас у Бањалуци представницима Републике Српске да је спорт највећи амбасадор једне земље, без конкуренције, и да њен напредак може да буде бржи уколико се спорт тако схвати.
Зоран Славнић у Бањалуци - Фото: СРНА
Зоран Славнић у БањалуциФото: СРНА

Славнић је након пријема у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, рекао новинарима да о спорту зна много, да је пропутовао пуно земаља и да се нада да ће дати корисне савјете за напредак спорта у Бањалуци и Српској.

Он је рекао да је данас детаљно упознао Кошаркашки клуб инвалида "Врбас", да је одушевљен њиховом игром, пун утисака и да још не може да се ослободи напетости коју је видио на терену.

"Ови момци што су играли, то није игра, то је један крвав посао и ја им се дивим заиста онако од срца", рекао је Славнић.

Помоћник министра за спорт Драган Јаћимовић рекао је новинарима да је са Славнићем разговарано о многим темама, између осталог о закону о спорту.

"Разговарано је и о фамозном закону о спорту, а и о унапређењу кошарке у Бањалуци и Српској, која је на заводном нивоу", рекао је Јаћимовић.

Он је навео да је разговарано и о турниру Евролиге за кошаркаше у колицима који се одржава у Бањалуци и честитао прву побједу Кошаркашком клубу инвалида "Врбас".

"Најбитније је да ми сви заједно радимо на добробити спорта и промоцији Бањалуке и Републике Српске", рекао је Јаћимовић.

Предсједник Кошаркашког клуба инвалида "Врбас" Бањалука Маринко Умичевић је истакао потребу за новим законом о спорту и додао да је спорт потребно приватизовати јер тренутни концепт спорта никоме више не одговара.

"Спорт је моментално ничији, клубови су државни, појединци су их приватизовали, многи живе добро од спорта, а не за спорт", рекао је Умичевић и додао да није зато да се препише закон о спорту из Србије, већ да Српска мора правити свој закон.

Оа је рекао да је потребно завести ред у спорту и да је потребно више улагати у школски спорт.

Умичевић је рекао да је ККИ "Врбас" на турниру Евролиге за кошаркаше у колицима забиљежио прву побједу и да је савладао екипу из Турске са 19 кошева разлике, а да ће вечерас играти са екипом из Француске.

У Спортској дворани "Борик" у Бањалуци данас је почео турнир прелиминарне рунде Евролиге кошарке у колицима на којем ће наступити екипе из Турске, Француске, Аустрије и Пољске, а промотер турнира је прослављени кошаркаш Зоран Мока Славнић.

Извор: Срна