latinica  ћирилица
09/03/2018 |  16:34 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Бесправна експлоатација шљунка узима данак – примјер Добоја и Теслића (ВИДЕО)

Бесправна експлоатација шљунка узима свој данак. Осим што трпе буџети, угрожени су ријечни токови, а повећавају се и негативни ефекти поплава. Иако је вађење шљунка под забраном случајеви нелегалне експлоатације на подручју Теслића су бројни, а проблема са неконтролисаном експлоатацијом има и на подручју Добоја.
Експлоатација шљунка - Фото: РТРС
Експлоатација шљункаФото: РТРС

Да се шљунак, упркос забрани, вади бесправно,одавно упозоравају бројни грађани Теслића. Мирослав Јовић из Укринице каже да је вађење шљунка без контроле на појединим мјестима у Чечави помјерило корито Укрине , однијело и оштетило њиве и асфалт.

"Задњи случај је био овдје. Зна се да у околини моста и близу моста се не може на 100 метара узводно и низводно ни придоћи, а камоли вадити шљунак. Они су то повадили", рекао је Јовић.

Бесправно вађење шљунка из ријечних корита Укрине и Велике Усоре евидентирала је и полиција и све пријавила тужилаштву. 

"Током 2016 .и 2017. године у ПС Теслић евидентирано је 39 пријава нелегалне експлоатације шљунка на подручју општине Теслић", изјавила је портпаролка ПУ Добој Драган Керкез.

"Сачинили смо  записник,у зели изјаве од субјекта који је уочен да ради нелегално и санкционисали", навео је главни републички водни инспектор Мирослав Танасић.

Реаговала је и општинска инспекција. Не наводе у колико случајева, али кажу да су им се ЦЗ и становници више пута обраћали са захтјевом да се ријечна корита уреде.

Све се то дешава уз прећутну сагласност појединаца и надлежних институција, тврди опозициони одборник Предраг Маркочевић. Због неплаћања водне накнаде штета је,каже, само у 2016. години милион марака.

"Шљунак су бесправно експлоатисали извођачи радова које је ангажовала СО Теслић, дакле као инвеститор. Ја лично мислим да је то у питању једна организована дружина", нагласио је Маркочевић.

У сусједном Добоју нелегално вађење шљунка из корита Босне нико не пријављује, али овдје има проблема друге врсте.

"Град Добој већ дуже вријеме нема водног инспектора,то је заиста проблем+имали смо претпрошле године физички напад на инспектора са тежим физичким повредама, имали смо вербалних напада, пријетњи телефоном", каже Танасић.

Осим тих постоје и објективни проблеми попут близине ентитетске линије и надлежности инспекцијских структура. Како год,експлоатација шљунка, а поготово бесправна , осим што угрожава ријечне токове, повећава и негативне ефекте поплава. У добојском случају не треба подсјећати на размјере оне из 2014. године.