latinica  ћирилица
09/03/2018 |  08:57 | Аутор: РТРС

Дачић: Дио међународне заједнице и Албанци лажу Вучића

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да дио међународне заједнице и Албанци лажу предсједника Србије Александра Вучића јер не желе компромис, већ само признање Косова.
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

Дачић сматра да Приштина и међународна заједница треба да се изјасне о томе има ли, или нема Бриселског споразума, који је потписан пре пет година.

"Кетрин Ештон, Хашим Тачи и ја смо потписали тај споразум, а не бих да није било одреднице о Заједници српских општина (ЗСО). Због тога је Србија направила низ уступака, укључујући и интеграцију српских у косовске институције, да би то могло да функционише. Неприхватљиво је да и даље расправљамо о томе хоће ли неко примјенити споразум", рекао је Дачић за РТС.

Појаснио је да Вучић жели због будућности да ријеши питање Косова, али да је наивно и погрешно вјеровање да ће то учинити без даљих договора и компромиса. Дачић је рекао да страхује да ће само испоставити папир Београду у којем ништа неће писати осим да Србија признаје независност Косова.

"Што се мене тиче – Србија никада неће прихватити Косово, такви покушаји су пуцање из разне пушке, не постоји уцјена која може Србију да натјера да призна Косово", поручио је Дачић.

Наглашава да питање Косова није ријешено, што доказује и чињеница да Вучића зову на разговоре, али и то што ће, како је најавио, десетак земаља повући признање Косова.

Извор: РТС