latinica  ћирилица
08/03/2018 |  17:27 ⇒ 09/03/2018 | 10:40 | Аутор: РТРС

"Бојићев шамар СДС-у је посљедица пробосанске политике" (ВИДЕО)

Одлука Борислава Бојића да напусти СДС неће се одразити само на однос снага у Парламенту БиХ, него и на снагу ове странке у сјеверозападном дијелу Републике Српске. СДС у Крајини остао је без још једног високог функционера. Бојићева изјава да странка не може дјеловати само на релацији Марин двор-Лукавица, за врх СДС-а је изненађење. За бивше чланове ове странке потпуно је логична, због, како кажу, пробосанске политике коју СДС проводи.
Борислав Бојић - Фото: РТРС
Борислав БојићФото: РТРС

Вукота Говедарица до јуче је био увјерен да Борислав Бојић неће отићи из СДС-а. Данас каже да ће вријеме показати прави разлог такве одлуке. Онај који је Бојић понудио, о дјеловању странке само у сарајевском округу, за њега је изненађење.

"Господин Бојић никада није такве ствари говорио на састанцима страначког руководства. Моја кандидатура, о којој је коначну ријеч дао Главни одбор СДС, говори супротно, а то је да СДС највише занима позиција предсједника Републике, односно позиција Бањалуке и Републике Српске", истиче Говедарица.

Није ово први пут да неко свој одлазак образлаже овако. Ријечи да се странка удаљила од идеје СДС-а чуле су се и раније - од посланика који су у Парламенту Српске напустили СДС-ове клупе.

"Ово је доказ да и они који су били најтврђих живаца и који су најдуже трпили, одлазе с брода који има своје кормило у Бакировом кабинету", каже НенаД Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Дарко Бањац, потпредсједник ДНС-а, истиче да су у СДС-у, поготово у овом мандату у посљедње три године, већина кадрова на позицијама били кадрови од, како каже, Прњавора ка истоку.

На то је, по напуштању странке, указао и Ђорђо Крчмар, бивши СДС-ов, а сада ДНС-ов посланик у Парламенту БиХ, који је указивао на запостављање кадрова са запада Српске од стране СДС-а.



"У Градишци је око 370 бивших чланова СДС-а прешло у ДНС. Ако се једна странка одрекла толиког броја људи, онда се требате замислити...каква је то политика", рекао је Крчмар.

СДС је у Сарајеву остао и без једног делагата у Дому народа – Огњена Тадића, чији одлазак је озваничен када је у суду регистровао своју странку – Народну. И он је у бројним писмима упозоравао на могући епилог.

“Док сам био члан СДС у три писма сам упозорио на развој догађаја. Мени лично, као човјеку,је жао је што се то десило”, истиче Тадић.

СДС у највећем граду Српске нема клуб одборника. Након преласка Љубе Нинковића и Предрага Вулина у Тадићеву странку, СДС у бањалучкој скупштини има само једног представника у Клубу одборника Савеза за промјене Александра Петковића.