latinica  ћирилица
08/03/2018 |  10:18 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Китаровић: ЕК потврдила оно што знамо, каскамо за другима

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је најновији извештај Европске комисије потврдио оно што се већ дуго зна.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: klix.ba
Колинда Грабар КитаровићФото: klix.ba

Како је навела, то је да Хрватска заостаје, каска за другима и не развија се оном динамиком која би јој омогућила да ухвати корак не само са најразвијеним државама ЕУ, већ и са оним са којима је, како је рекла, до јуче била изједначена, ако не и развијенија.

Европска комисија објавила је јуче извјештај у коме се, између осталог, наводи да је Хрватска остварила ограничен напредак у спровођењу прошлогодишњих препорука Европске комисије.

"Јучерашњи извјештај Европске комисије о прекомјерним макроекономским неравнотежана потврдио је оно о чему смо свјесни дуго времена. Заостајемо, каскамо за другима и не развијамо се оном динамиком која би нам омогућила хватање корака, не само са најразвијенијим државама Европске уније, већ и с оним државама са којима смо до јуче били изједначени", рекла је Китаровићева.

Примијетила је да су ово само неки од хроничних проблема хрватског друштва и да их као такве треба прихватити, уколико  желе да их ријеше.

Хрватска је остварила ограничен напредак у спровођењу прошлогодишњих препорука Европске комисије, али структурне реформе нису напредовале, стоји у извјештају ЕК, објављеном јуче са анализом економског и социјалног стања у државама чланицама, укључујући напредак у спровођењу препорука по државама чланицама.

"Хрватска је остварила ограничен напредак у спровођењу препорука из 2017. године. Фискална политика, потпомогнута повољним макроекономским условима, обезбиједила је смањење удјела дуга, али структурне реформе нису напредовале", наводи Комисија.

Комисија је, наиме, у мају прошле године упутила пет препорука за Хрватску, које се односе на јавне финанције и опорезивање, пензије, тржиште рада и социјалну заштиту, одређивање плат, јавну управу и државна подузећа те услужни сектор и правосудни систем.

Извор: Танјуг