latinica  ћирилица
08/03/2018 |  08:41 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Мићо Мићић уцјенама кочи изградњу Дринског насипа

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић уцијенио је Владу Републике Српске да неће са њом потписати Меморандум који би омогућио расписивање тендера за изградњу насипа на Дрини, који је један од кључних инфраструктурних пројеката за Републику Српску, сазнаје портал Српскаинфо.
Мићо Мићић - Фото: РТРС
Мићо МићићФото: РТРС

Расписивање тендера је било планирано за сљедећу седмицу, али је све дошло под знак питања јер је Мићић класичном уцјеном затражио од Владе да Граду Бијељини препише 50 хектара земљишта у ширем градском језгру, вриједности око 20 милиона КМ, које нема никакве везе за изградњом Дринског насипа.

Пројекат насипа на Дрини, вриједан око 23 милиона КМ, финасира Свјетска банка те он представља један од најбитнијих инфраструктурних пројеката у Републици Српској јер се њиме рјешава проблем заштите од поплава у Бијељини и Семберији, чиме би биле избјегнуте вишемилионске штете које из године у годину трпе грађани и привреда овог дијела Српске.

“За расписивање тендера потребно је потписати Меморандум којим се регулише рјешавање имовинско-правних питања на траси Дринског насипа. Њиме је предвиђено да Влада Републике Српске за парцеле веће од три хиљаде метара квадратних власницима понуди замјенско земљиште сличног квалитета и у близини тог локалитета, док би Град требао да плаћа одштету грађанима за парцеле мање од три хиљаде метара квадратних. Укупно је за трасу насипа потребно 160 хектара земље, а од тога је око 30 одсто већ државно земљиште. Влада је Граду већ уплатила око два милиона марака за потребе експропријације док Град Бијељина треба да обезбиједи још око три милона марака. И ту је настао проблем јер Мићић сад тражи додатних 50 хектара државног земљишта у кругу бијељинске заобилазнице или иначе неће да потпише Меморандум", објаснили су из Владе Српске.

Меморандум су ове седмице требали да потпишу Јединица за имплементацију пројеката у пољопривреди, Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства те Град Бијељина, што је услов Свјетске банке да тендер за изградњу насипа на Дрини буде расписан.

Извор: Српскаинфо