latinica  ћирилица
08/03/2018 |  07:55 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Данас Међународни дан жена; Честитке упутили званичници Српске

Данас се обиљежава 8. март - Међународни дан жена, као дио борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.
8. март, Дан жена - Фото: илустрација
8. март, Дан женаФото: илустрација

Дан жена је први пут обиљежен 28. фебруара 1909. године у САД декларацијом коју је донијела Социјалистичка партија.

Идеја за обиљежавањем Међународног дана жена појавила се почетком 20. вијека у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших услова рада.

Жене запослене у индустрији одјеће и текстила јавно су протестовале први пут 8. марта 1857. године у Њујорку због лоших услова рада и ниских плата. Демонстрације је растјерала полиција, а жене су два мјесеца касније основале синдикат.

Осмомартовски протести постали су наредних година традиција, а најмасовнији су били 1908. године када је 15.000 жена марширало улицама Њујорка тражећи краће радно вријеме, боље плате и право гласа.

Прва међународна женска конференција била је одржана 1910. године у Копенхагену у организацији Социјалистичке интернационале, када је установљен Међународни дан жена, на приједлог Кларе Цеткин, која је била члан Њемачке социјалистичке партије.

Наредне године Међународни дан жена обиљежен је у Аустрији, Данској, Њемачкој и Швајцарској.

Демонстрације поводом Међународног дана жена у Русији биле су први стадијум руске револуције.

Након Октобарске револуције, бољшевичка феминисткиња Александра Колонтај наговорила је Владимира Илича Лењина да 8. март постане државни празник и током совјетског раздобља користио се за обиљежавање "херојства радница".

Међутим, у многим комунистичким државама тај празник је изгубио своју идеолошку основу и постао је прилика мушкарцима да искажу љубав и поштовање према женама.

УН су 1975. године, која је била проглашена Међународном годином жене, званично почеле да обиљежавају овај празник под називом Међународни дан жена.

Двије године касније Генерална скупштина УН је резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Честитку поводом 8. марта упутили су званичници Републике Српске. Предсједник Српске Милорад Додик навео је у честитики да унапређење положаја жена, у свим областима живота и рада, остаје заједнички циљ нашег друштва.

"Свим женама честитам 8. март - Међународни дан жена, њима и њиховим породицама желим пуно здравља, среће и успјеха. Обиљежавање 8. марта прилика је да се подсјетимо дугогодишњих напора на остваривању друштвених, економских и политичих права жена у свијету, са посебним освртом на достигнуте стандарде у равноправности полова у Републици Српској", наведено је у честитки предсједника Српске.

Додик је поручио да су жене у Српској можда и њен најбољи дио, јер су у свом постојању и раду показале велику умјешност, посвећеност, истрајност и одговорност.

"Поносан сам на чињеницу да Владу Републике Српске води управо жена, као и да неким од најзначајних министарстава, јавних предузећа и општина у Републици Српској управљају жене", рекао је Додик за Срну поводом Међународног дана жена.

Он је додао да то показује да је Република Српска демократско друштво и друштво равноправних грађана, без обзира на полну или неку другу припадност, гдје жене, поред могућности да се остваре као добре мајке или супруге, кћерке или сестре, имају велику шансу да се остваре и на професионалном плану.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић честитала је Међународни дан жена и поручила да ће Влада Српске настојати да допринесе побољшању укупног положаја жене.

"Влада Републике Српске ће и убудуће, приликом креирања политика и мјера, радити на побољшању укупног положаја жена и њиховом оснаживању, инсистирати на промоцији равноправности полова и на пуној друштвеној укључености и остваривању свих других економских и социјалних права", наводи се у честитки.

Цвијановићева је истакла да су се жене организовале посредством невладиног сектора и грађанске иницијативе у настојању да буду равноправне, едуковане, економски независне и активно укључене у друштвени живот, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Обиљежавањем Дана жена развијамо демократску свијест и обавезујемо се на наставак дјеловања и улагања заједничких напора у сврху остваривања истинске равноправности жена и мушкараца. Жене у Републици Српској данас обављају бројне високе и одговорне функције једнако добро као мушкарци, а уједно су и равноправни хранитељи породице", навела је Цвијановићева у честитки.

Премијерка Српске је нагласила да остаје обавеза свих да улога и положај жене у друштву буде још препознатљивија и да сваки дан у години буде посвећен једнакости, равноправности, толеранцији, солидарности и општем друштвеном добру.

"Стога, 8. март не треба да буде једини дан у години када се говори о жени, већ њена права треба поштовати сваки дан", поручила је Цвијановићева.

Међународни дан жена честитао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Чубриловић је поручио да је улога жена све значајнија у друштву с обзиром на то да их је све више на руководећим позицијама и да су у многим областима носиоци политичког, економског и друштвеног развоја Српске.

"Имајући у виду значај и улогу жене у нашем друштву и породици, упућујем искрене честитке поводом 8. марта са жељом да и овај дан свим женама донесе радост и срећу", навео је Чубриловић у честитки, изразивши захвалност свим женама на несебичном доприносу изградњи бољег и хуманијег друштва у Републици Српској и БиХ.

Извор: РТРС/СРНА