latinica  ћирилица
08/03/2018 |  07:43 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Још нема правде за 13 српских бораца настрадалих у Грбавици

У брчанском насељу Грбавица служен је парастос, положени вијенци и запаљене свијеће за 13 припадника Војске Републике Српске које су прије 25 година припадници хрватско-муслиманских формација заробили, мучили, убили, а потом и масакрирали.
Паљење свијећа (илустрација) - Фото: ФОНЕТ
Паљење свијећа (илустрација)Фото: ФОНЕТ

Стравичан масакр над припадницима Војске Републике Српске из тог краја починили су припадници такозване Армије РБиХ у чијем саставу су били и њихове комшије, муслимани из Брчког.

Парастосу су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, те градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић.

Савановић је истакао да су Срби кроз историју увијек страдали, нажалост, веома често од комшија и пријатеља, а тако је живот изгубило и 13 бораца којима је данас служен парастос.

"Ми смо, захваљујући организацији српског народа и војске у борби која је проузроковала велика људска и материјална страдања, одбранили Републику Српску, која је једини институционални оквир у коме можемо да опстанемо и останемо на овом простору, због чега је морамо чувати", поручио је Савановић.

Ђокић је рекао да се данас одаје почаст борцима из Грбавице, али и свим борцима Војске Републике Српске, који су свој живот уткали у Српску.

Он је истакао да је очигледно да правда није једнака за све на овим просторима, јер и 25 година након овог стравичног злочина нису кажњени извршиоци и налогодавци који су убијали комшије, кумове...

"Својим присуством треба и у будућности да наставимо да потврђујемо да се тај злочин догодио и да захтијевамо правду", рекао је Ђокић.

Градоначелник Брчког Синиша Милић нагласио је да је тешко гледати у будућност и ићи напријед, ако и даље постоје злочини, попут овога, за које нико није одговарао.

"Много је симболике у овом дану и у оваквом времену, чини се да и небо плаче над судбином 13 бораца. Заиста је разочаравајуће да из године у годину понављамо исту причу о томе како њихова жртва чега правду. Помињу се чак и конкретни извршиоци и док постоји та сумња, ми не можемо ићи напријед", истакао је Милић.

Он је изразио наду да ће већ сљедеће године бити у прилици да на истом мјесту каже да су извршиоци овог злочина заслужено кажњени.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком Јован Пудић, чији је син Радан један од настрадалих бораца, каже да је болна чињеница што се овај случај, иако чврсти докази постоје, и даље игнорише.

"Не каже се без разлога ко заборави, томе се и понови и због због тога се увијек морамо присјећати ових тешких тренутака. Нажалост, све појединости тог гнусног злочина се знају. Ко су извршиоци, начин на који су то урадили, чак су то све документовали са двије камере, али то, изгледа, није довољно да се оптужница подигне", рекао је Пудић.

Он је додао да су борци, који су настрадали, мучени на најстрашније начине.

Прије 25 година припадници хрватско-муслиманских формација заробили су, мучили, убили, а потом и масакрирали 13 припадника Војске Републике Српске из брчанског насеља Грбавица.

Ово је један у низу тешких ратних злочина почињених над српским борцима у БиХ који је остао некажњен.

Извор: СРНА