latinica  ћирилица
07/03/2018 |  22:40 | Аутор: РТРС

Балкан је полигон нове рунде хладног рата између Запада и Русије

Балкан је полигон нове рунде хладног рата између Запада и Русије, изјавио је вечерас у Београду директор руске Фондације за прогресивну политику Олег Бондаренко.
Олег Бондаренко (Фото: https://antimaidan.ru) -
Олег Бондаренко (Фото: https://antimaidan.ru)

На предавању на београдском Правном факултету о теми "Русија и Балкан у вријеме новог хладног рата" Бондаренко је назвао "глупошћу" нову стратегију Брисела којом је земљама Балкана дата 2025. година као перспектива чланства у ЕУ.

Он је оцијенио да Србија у садашњим границама неће ући у ЕУ и да Европа никада неће прихватити Србију као равноправног партнера.

Бондаренко, који је и један од водећих руских стручњака за Балкан, рекао је да Србија има само један избор, а то је да сачува мир са свима, додајући да постоји опасност да са Запада буде изазвана дестабилизација.

Он је навео да ће, кад тад, доћи тренутак у коме ће актуелни предсједник Србије Александар Вучић или било који други српски политичар на његовом мјесту, бити суочен са захтјевом Запада да призна самопроглашено Косово, на који ће морати да одговори са "не", што ће изазвати "трагедију".

То би, према његовим ријечима, могло бити изазивање "грађанског конфликта, на примјер у Санџаку, Новом Пазару, Прешеву.., а затим би услиједио нови 5. октобар или нешто слично".

"Нажалост, можемо само да одуговлачимо време овог конфликта, али последњи захтев из Вашингтона, Берлина или Брисела на који ће одговор Србије бити `не` у оваквој ситуацији биће нова рунда неког конфликта. Хоћу да верујем да то неће бити данас, него некад касније, али, нажалост, ситуација је доста тешка за Србију", навео је Бондаренко.

Он истиче да је НАТО био, а и данас је главни непријатељ Русије и да је глупост тврдња како је НАТО партнер у борби против међународног тероризма.

"Главни задатак НАТО-а био је и јесте ограничавање Русије свуда и уклањање њених пријатеља. То је био разлог за бомбардовање СР Југославије 1999. године", рекао је Бондаренко.

Истичући да је Србија главни руски сарадник у Европи данас и једина европска земља која јој није увела санкције, он је подсјетио да је Србија учесник свих економских и војних савеза у којима су земље постсовјетског простора, те да Русија види Србију као центар за енергетску сарадњу на Балкану.

Бондаренко је рекао да је до прекида пројекта гасовода "Јужни ток" дошло након што су амерички конгресмени на челу са конгресменом /Џоном/ Мекејном интервенисали код бугарског предсједника.

"Данас Русија гради са Турском `Турски ток`. Једна линија гасовода иде само за потребе Турске, а биће и друга за Европу и Балкан која ће ићи у европски део Турске. Не верујем да ће Бугарска бити учесник, него ће ићи до Грчке и вероватно до Македоније, али тамо је нова ситуација", рекао је Бондаренко.

Он је навео да Македонија од 15. марта уводи визе држављанима Русије што је, како је истакао, први примјер нове политике македонског премијера Зорана Заева, за кога је рекао да је дошао на власт практично након државног удара.

Бондаренко се сагласио са оцјенама да Русији недостаје стратегија за Балкан и оцијенио како би узрок томе могао бити тај што је предсједник државе Владимир Путин био обавјештајац, па и Русија има политику у којој "не мораш да кажеш шта ћеш радити сутра".

"Надам се да имамо `топ сикрет` стратегију и вјерујем да је имамо, али ја је не знам", рекао је Бондаренко.

Према његовим ријечима, Русија сматра великом трагедијом то што деведесетих година прошлог вијека није могла да помогне Републици Српској и Србији.

Бондаренко је истакао да је Косово историјски Србија и да је најважније да српски народ на том простору буде очуван. "Не могу да замислим поновно спајање Крима и Русије да на Криму није било Руса", рекао је Бондаренко.

Извор: Срна