latinica  ћирилица
07/03/2018 |  20:46 | Аутор: РТРС

"Јерусалим мора да буде пријестоница Палестине"

Министри спољних послова земаља Арапске лиге инсистирају на томе да Јерусалим мора да буде пријестоница будуће државе Палестине, упркос одлуци САД да пресели Амбасаду у тај град.

Састанак министара који је одржан у египатској пријестоници Каиру одржан је усљед бијеса због одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да призна Јерусалим за пријестоницу Израела, која је изазвала протесте на Западној обали и у Појасу Газе.

Министри су подржали мировни план који је Савјету безбједности УН у фебруару представио палестински предсједник Махмуд Абас, као и његов позив на организовање међународне мировне конференције средином ове године, са циљем да Палестина добије пуно чланство у УН и временски рок за спровођење рјешења двије државе.

План палестинског предсједника позива на међусобно признавање Израела и Палестине, са границама предвиђеним у споразуму из 1967. године, као и на стварање међународног механизма који би помогао странама у рјешавању питања коначног статуса, као и њиховом спровођењу у предвиђеном временском року.

Предсједавајући Арапске лиге Ахмед Абул-Геит изјавио је да је Лига већ одлучила да се супротстави негативним посљедицама "опасне и противзаконите одлуке САД" да пресели Амбасаду из Тел Авива у Јерусалим и да призна окупирани град за пријестоницу Израела, пренио је АП.

Јерусалим својом пријестоницом сматрају и Израелци и Палестинци.

Извор: СРНА