latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:47 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Настављена оспоравања именовања у Оружаним снагама БиХ (ВИДЕО)

Оспоравања именовања новог генералског кора у Оружаним снагама БиХ се настављају! Иако је потврђивање Одлуке Предсједништва БиХ, о постављењу професионалних војних лица на формацијска мјеста генералаа у Министарству одбране и Оружаним снагама у Представничком дому добило зелено свјетло, незадовољства итекако има.

Незадовољство одлуком Предсједништва БиХ о новом генералском кору Оружаних снага посланик Борислав Бојић није крио. Свјестан да Парламент БиХ одлуку не може промијенити, каже има право да пита како је могуће да се, између осталог, поставља генерал који је 1963. а пензионише двије године млађи генерал. Ријеч је именовању Зорана Дуновића, док Драган Вуковић иде у пензију.

- Чини ми се да је то нелогично, вјероватно за то стоји оправдање, ја нисам сигуран да ли их има, али знајући генерала Вуковића, лично га знам као команданта 16. бригаде, као угледног човјека, генерала, војник од главе до пете и не могу да схватим да се неко опредијелио да тог таквог генерала мијења, изјавио је Борислав Бојић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ.

И док су Бојићу, који није улазио у питања способности новог кадра, спорне године, наша кућа је у посједу писма српских припадника Оружаних снага којим се генерал Дуновић оптужује за дјела као што су рекетирања војника и старјешина, уцјењивање ради напредовања у служби и низа кривичних дјела. Одлука о новим именовањима у генералском кору, креирана у бх Предсједништву, није имала подршку ни СНСД-а.

- Зашто бисмо ми подржали одлуку Младена Иванића, у садржају одлуке постоји много дискутабилних елемената и сигурно нећемо подржати, истиче Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

И није Дуновићево постављење једино оспорено. Подсјећамо, именовање новог начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-мајора Сенада Машовића, који је дужност преузео прије 10-ак дана, било је предмет медијских навода о томе да је ријеч о официрском кадру 7. муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ у чијем саставу су били и муџахедини.

Међу именованима је и Кенан Даутовић, који је био у Машовићевој јединици, а ратна прошлост спочитавала се и Русмиру Мрковићу бившем команданту специјалне полицијске јединице "Ласте" тзв. Републике БиХ.

Иза спорних именовања, како се спекулисало, стоји договор који је члан Предсједништва Младен Иванић постигао са Бакиром Изетбеговићем о именовању новог амбасадора БиХ у Љубљани – кадра ПДП-а Славка Вучуревића.