latinica  ћирилица
07/03/2018 |  16:31 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Невесиње: До краја године нови водовод (ВИДЕО)

Невесиње би до краја године требало да ријеши више деценијски проблем водоснабдијевања.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Уговор о наставку изградње водовода потписали је данас.

Вриједност радова је 2,9 милиона, а средства су обезбиједиле Хидроелектране на Требишњици.

Пројекат предвиђа изградњу дистрибутивног цјевовода од Војина до Невесиња и локалитета Брежине гдје ће бити изграђен резервоар капацитета 1.000 метара кубних. Тиме ће бити повезан са постојећом водоводном мрежом.

- Чиме ћемо омогућити у наредном периоду квалитетно снабдијевавање и испунити своје обавезе и људске и професионалне да обезбиједимо водоснабдијевање квалитетно, што ће омогућити развој овог простора - каже Жељко Зубац, директор ХЕ "Дабар".

Снабдијевање водом биће повезано са техничким водоводом са изворишта Удбина који је изграђен за потребе ХЕ Дабар. . Овај пројекат, поручује Извршни директор ХЕТ-а за производњу и техничке послове Илија Таминџија, један је од најзначајнијих који ће бити реализовани на овом подручју. Додаје да су закључно са данашњим уговором предузећа ХЕТ и ХЕ "Дабар" у дистибутивни систем са изворишта Удбина уложили око осам милиона марака

- Паралелно са овим активностима водовода Удбина..обављају се активности на постојећем водозахзвату Алаговац гдје су у току тендерске процедуре - напомиње Таминџија.

- Радујемо што ће наши грађани иматич чисту воду из врела Удбина, мислим да ће се то завршити на задовољавајући начин, а у плану је узградња резервоара од 100 кубика - поручује Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Становници Невесиња, ако све буде текло како је планирано, требало би да до краја 2018. године добију двоструко напајање водом из два правца , са изворишта Удбина и акумулације Алаговац.Изградњом овог Водовода створиће се и услови и за индустријски развој ове херцеговачке општине, а и коначно ће бити стављена тачка на проблем о коме се деценијама прича.